Annonse
MISTILLIT: Her venter justisminister Anders Anundsen (Frp) på at Stortinget stemmer over mistillitsforslaget mot ham. Det ble ikke vedtatt, men nå kan det bli en ny runde med høring og kanskje påfølgende mistillit. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Anundsen i skjærsilden

Riksrevisjonen slakter justisdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap. Lite eller ingenting har blitt bedre, snart fire år etter 22. juli 2011.

Ansvarsfraskrivelse fra en sittende minister er ekstremt dårlig latin.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk bare et par dager fri fra det politiske bomberegnet. Nå står han, og dermed Erna Solbergs regjering, sannsynligvis overfor den største tillitskrisen de har møtt i sin korte regjeringstid.

Og kriser har det ikke vært noen mangel på for Høyre/Frp-regjeringen. De har forfulgt Solbergs kabinett som en ond ånd i det halvannet året de har ledet landet.

Nå står de etter alle solemerker foran den verste av dem alle: Riksrevisjonen slakter justisdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap. Lite eller ingenting har blitt bedre, snart fire år etter 22. juli 2011.

Bedre blir det ikke når kritikken målbæres av riksrevisor Per-Kristian Foss, en av de mest prominente Høyre-politikere de siste par tiår, før han ble leder for Riksrevisjonen.

Ikke bare er det en knusende rapport Riksrevisjonen har levert om justisministerens innsats. Kniven vris om i såret når Foss til alt overmål uttaler sin personlige skuffelse over justisdepartementets slette arbeid med samfunnssikkerhet. Det må sende skjelvinger gjennom hele Solbergs regjeringsapparat.

For å gjøre vondt verre har Anundsen selv bidratt sterkt. I et brev til Riksrevisjonen har justisministeren skrevet at rapporten «gir et bilde av status som ikke kan sies å være korrekt». Riksrevisor Foss karakteriserte Anundsens respons på rapporten som «høy og mørk» og «lite imøtekommende».

Deretter fikk justisministerens pipe en annen lyd. I en påfølgende pressemelding erklærte han så at han var enig med riksrevisjonen.

Men samtidig prøver Anundsen å skylde på forrige regjering. Det er sannsynligvis det dummeste han kunne gjort, uansett hvilke feil den rødgrønne regjeringen måtte ha ansvar for. Ansvarsfraskrivelse fra en sittende minister er ekstremt dårlig latin.

Nå bærer det sannsynligvis rett tilbake til enda en høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, der Anundsen vil være skyteskive for både representanter fra opposisjonen og regjeringens egne støttepartier, Venstre og KrF.

Hans opphold i den politiske skjærsilden får dermed knapt noen pause. Anundsens liv som minister ser ut til å henge i en svært tynn tråd.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse