Annonse

Ap ansvarliggjør SV og Rødt

Først og fremst er det en politisk opportunisme og partitaktiske vurderinger som har styrt Aps valg av styreform.

Ap-strategene vet utmerket godt hvordan styringsslitasje først og fremst går ut over juniorpartnerne i en styrende koalisjon.

Et nyvalgt kommunestyre i Tromsø brukte den første timen av sitt første møte til en debatt om styringsformer.

Høyres ordfører Jens Johan Hjort ledet debatten og i kommunestyresalens nedre, høyre hjørne satt det borgerlige byrådet som hadde tapt valget, og så litt mismodige ut.

De ble neppe i bedre humør av den overhalingen som Aps listetopp og påtroppende byrådsleder, Kristin Røymo, fant det betimelig å gi dem som starten på en ny kommunestyreperiode.

Røymos agenda var å argumentere for fjerningen av den parlamentariske styringsmodellen Tromsø kommune har praktisert i fire år.

Det er selvsagt legitimt, men Aps fremste talskvinne kunne godt ha spart seg for noen av de harde karakteristikkene hun lot falle over en motstander som allerede hadde tapt kampen.

Det var ikke akkurat et produktivt anslag hvis   man kommende periode skal bygge ned den antagonistiske kulturen i Tromsø-politikken, slik Ap hevder at de ønsker å gjøre.

Tilbake fikk Røymo og Ap en anklage fra høyresiden om å ha bøyd kne for Rødt og SV og forhandlet bort et helt styringssystem på to uker. Attpåtil et system – parlamentarismen – som Ap selv gikk til valg på å beholde.

Løftebruddet og Aps tilsynelatende ettergivenhet for to partier som til sammen fikk mindre oppslutning enn Ap ved valget, ble holdt frem som både svakt og til dels uforståelig. Det er neppe noen av delene.

Først og fremst er det en politisk opportunisme og partitaktiske vurderinger som har styrt Aps valg av styreform. SV og Rødt må gjerne tro at de overbeviste Ap om å avvikle parlamentarismen gjennom forhandlingene. Men denne snuoperasjonen er mest sannsynlig Aps eget valg. 

Ap kan i det lengre perspektivet ikke leve med at nærmere en fjerdedel av Tromsøs velgere stemmer på partiene på venstresiden.

Nå binder de SV og Rødt til masta, gjennom å dele styringen med dem, og ansvarliggjør dem dermed for en reise som kommer til å bli svært vanskelig, i ulendt økonomisk terreng.

Ap-strategene vet utmerket godt hvordan styringsslitasje først og fremst går ut over juniorpartnerne i en styrende koalisjon.

Men det snakket selvsagt ikke Røymo høyt om.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse