Annonse
Pasientene skal betraktes som bedriftøkonomiske produktenheter, der man må være standard-pasient, ha en standard-sykdom, få en standard-behandling og være standard-lønnsom på samlebåndet. Hvis man ikke oppfyller disse kriteriene, må man stå på venteliste inntil videre, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Yngve Olsen

Ap har gjort helsevesenet til butikk

Det er derfor ikke fritt behandlingsvalg som bidrar til privatiseringen av helsevesenet. Det er det helsereformen og helseforetakene, som både Ap og regjeringen er for, som gjør.

Ingvild Kjerkhol, helsepolitisk talsperson for Ap hamrer igjen løs på regjeringens fritt behandlingsvalg , og ser ikke skogen for bare trær når hun støtter opp om Ap,s markedsliberalistiske og industrielle helsepolitikk med de  forhatte helseforetakene. Aps markedsliberalistiske Helsereform og Helseforetakene som Stoltenberg-regjeringen innførte i 2001 har i disse 17 årene blitt slaktet nord og ned av leger, sykepleiere og pasienter hver dag uten at Ap har brydd seg det minste om hva velgerne mener.

Ifølge finanskonsulentene skulle staten spare 700 millioner pr.år på helsereformen og finansiere sine investeringen fra overskuddet av driften. Hittil har det akkumulerte underskuddet økt år for år, antall helsebyråkrater har økt, avdelinger blir stengt for å spare penger, de ansattes arbeidsforhold er blitt dårligere da de blir presset harderem noe som går utover pasientene. Avviksanalyser som forbruksavvik, tidsavvik , lønnssatsavvik, produksjonsavvik er innført for ikke å bruke for mye unødvendig tid på omsorg og pleie av pasientene. Det koster jo tid og penger.

I overlege Eli Berg sin pamflett «På helsa løs» beskriver hun hvordan økonomien med Aps helsereform, som Høie bare har videreført, er absolutt førsteprioritet. Helsereformen har derfor bidratt til færre nødvendige investeringer i nytt medisinsk utstyr, flere ansatte og økt sengekapasitet, røntgenkapasitet osv. Hadde Ingvild Kjerkhol og Ap tatt fornuften fangen hadde de gått inn for å avvikle helseforetakene og gått tilbake til den gamle forvaltnlngsmodellen, slik Skottland gjorde med stor suksess. Da kunne Stortinget bidratt med milliarder til å oppgradere norske sykehus med nytt medisinsk utstyr og økt behandlingskapasitet på flere områder som ville bidratt til å redusere behovet for fritt behandlingsvalg.

Det ser imidlertid ikke ut til at Ap vil ta til fornuften, når de nå ønsker å nedlegge Ullevål Sykehus og satse på Gaustad og Aker. Å satse på Gaustad vil samlet sett bety færre sengeplasser og et enda sterkere preg av en industriell helsepolitikk, der pasientene skal betraktes som bedriftøkonomiske produktenheter, der man må være standard-pasient, ha en standard-sykdom, få en standard-behandling og være standard-lønnsom på samlebåndet. Hvis man ikke oppfyller disse kriteriene, må man stå på venteliste inntil videre.

Ingvild Kjerkhol og de andre markedsliberalistiske strie geitebukkene i Ap ønsker ikke å ta inn over seg Ahus-skandalen, et industrielt helsepolitisk prosjekt som gikk på helsa løs for pasientene. Hvis Ingvild Kjerkhol og Ap ønsker å ta innover seg noen lærdom, bør de gå inn for å avvikle helseforetakene og satse på å ruste opp Ullevål Sykehus og droppe Gaustad - hvis man ønsker pasientenes beste.

Det er derfor ikke fritt behandlingsvalg som bidrar til privatiseringen av helsevesenet. Det er det helsereformen og helseforetakene, som både Ap og regjeringen er for, som gjør. Når Ap ikke vil avvikle helseforetakene er det fordi de er selve grunnlaget for den totalt udemokratiske TISA-avtalen som både regjeringen og Ap er for, men som ingen av dem ønsker å informere velgerne om, da den ikke tåler demokratiets lys. TISA vil nemlig bli krevd implementert i EØS, og med TISA vil stort sett alle offentlige tjenester bli krevd privatisert og satt ut på anbud på evig og irreversibel basis.

Vi vet hvor vi har regjeringen, men velgerne bør få vite at Ap er en like sterk bidragsyter til privatiseringen av helsevesenet med sin tviholdelse på helseforetakene og TISA.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse