Annonse
VINNER OG TAPER: Jan Blomseth og hans nye parti "Nei til bompenger i Tromsø" er den store vinneren på siste Nordlys-måling. Gunnar Wilhelmsen og Ap er den største taperen. Foto: Nordlys arkiv

Ap har havnet i dødens posisjon

Arbeiderpartiet har havnet i dødens posisjon. Hvis de står fast ved bompengeforliket, og fortsatt fremstår som de varmeste tilhengere av bompenger, er Gunnar Wilhelmsen og Ap nærmest garantert å tape valget.

Bompengesaken blir «helt avgjørende» for partivalget til én av tre Tromsø-velgere. Det er dårlig nytt for flere av partiene. Aller verst er det for Ap.

Det blåser for tiden en sterk vind med motstand mot bompenger over det ganske land. Bergen er kanskje det tydeligste eksemplet. I Norges nest største by er bompengemotstanderne største parti på siste måling.  25,4 prosent av velgerne i Bergen vil gi sin stemme til «Folkeaksjonen nei til mer bompenger».

  • Én av tre svarer «helt avgjørende» på spørsmål om hvor stor betydning bompenger har for valg av parti ved høstens kommunevalg.
  • Ytterligere 13,3 prosent svarer at bompengesaken er viktig for valg av parti.
  • Protestpartiet «Nei til bompenger i Tromsø», som ble etablert for bare to måneder siden, har snart ti prosent av velgerne i ryggen (9,4 prosent).
  • Jan Blomseths nye parti er nå like store som forrige valgs store vinner, Rødt. Blomseth og co. er også jevnstore med SV, som er det eneste av de tre posisjonspartiene i Tromsø med framgang på målingene.
  • For Arbeiderpartiet, som vil være tungt forbundet med innføringen av bompenger, er ordet «krise» bare forbokstaven. Ap har nå bare 20 prosent av velgerne i Tromsø med seg. Tilbakegangen fra det svake valget i 2015, er på nesten ti prosentpoeng. Dersom oppslutningen blir stående, vil det være tidenes dårligste valg for Ap i Tromsø.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse