Annonse
VINNER OG TAPER: Jan Blomseth og hans nye parti "Nei til bompenger i Tromsø" er den store vinneren på siste Nordlys-måling. Gunnar Wilhelmsen og Ap er den største taperen. Foto: Nordlys arkiv

Ap har havnet i dødens posisjon

Arbeiderpartiet har havnet i dødens posisjon. Hvis de står fast ved bompengeforliket, og fortsatt fremstår som de varmeste tilhengere av bompenger, er Gunnar Wilhelmsen og Ap nærmest garantert å tape valget.

Bompengesaken blir «helt avgjørende» for partivalget til én av tre Tromsø-velgere. Det er dårlig nytt for flere av partiene. Aller verst er det for Ap.

Det blåser for tiden en sterk vind med motstand mot bompenger over det ganske land. Bergen er kanskje det tydeligste eksemplet. I Norges nest største by er bompengemotstanderne største parti på siste måling.  25,4 prosent av velgerne i Bergen vil gi sin stemme til «Folkeaksjonen nei til mer bompenger».

Lokalpolitikerne i Tromsø kan også bare stålsette seg, først som sist. For årets valgkamp vil i stor grad handle om bompenger, bompenger og atter bompenger.

Påstanden er på ingen måte dristig, og den underbygges av Tromsø-målingen Nordlys presenterer denne uka. Den viser blant annet følgende:

  • Én av tre svarer «helt avgjørende» på spørsmål om hvor stor betydning bompenger har for valg av parti ved høstens kommunevalg.
  • Ytterligere 13,3 prosent svarer at bompengesaken er viktig for valg av parti.
  • Protestpartiet «Nei til bompenger i Tromsø», som ble etablert for bare to måneder siden, har snart ti prosent av velgerne i ryggen (9,4 prosent).
  • Jan Blomseths nye parti er nå like store som forrige valgs store vinner, Rødt. Blomseth og co. er også jevnstore med SV, som er det eneste av de tre posisjonspartiene i Tromsø med framgang på målingene.
  • For Arbeiderpartiet, som vil være tungt forbundet med innføringen av bompenger, er ordet «krise» bare forbokstaven. Ap har nå bare 20 prosent av velgerne i Tromsø med seg. Tilbakegangen fra det svake valget i 2015, er på nesten ti prosentpoeng. Dersom oppslutningen blir stående, vil det være tidenes dårligste valg for Ap i Tromsø.

Arbeiderpartiet har på mange vis havnet i dødens posisjon. Hvis de står fast ved bompengeforliket, og fortsatt fremstår som de varmeste tilhengerne av bompenger, er Gunnar Wilhelmsen og Ap nærmest garantert å tape valget. Hvis Ap, mot formodning, foretar en u-sving og melder seg ut av bompengeforliket, blir det ingen byvekstavtale. Og det er heller ikke gitt at Ap vinner mange nok stemmer ved å snu.

Ap blir trolig hardest straffet av alle når de sier ja til bompenger, men problemstillingen er ikke unik for det som foreløpig er Tromsøs største parti. For heller ikke blant de borgerlige partiene Høyre, KrF og Venstre – som i utgangspunktet også går til valg på å innføre bompenger – er det grunn til å juble over den siste målingen.

Alle tre partiene går tilbake, og Høyre mister to mandater. Og nå ser vi at Høyres ordførerkandidat, Hans Petter Kvaal, på ny skaper usikkerhet om partiets veivalg i bompengesaken.

Frp er det eneste partiet i dagens kommunestyre som sier klart og tydelig nei til bompenger. På den siste målingen har Frp en forsiktig framgang sammenliknet med valget i 2015, og en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng fra forrige måling, som ble foretatt for to måneder siden. Det tyder på at Frp, i alle fall så langt, mister få velgere til sin tidligere listetopp Jan Blomseth og hans nye parti.

Senterpartiet er det andre partiet som har grunn til å juble over den siste målingen, med en oppslutning på 10,4 prosent. Det er sensasjonelt i Tromsø-sammenheng.

Så langt har Sp ikke avklart om de vil samarbeide med høyre- eller venstresida i Tromsø. Vi skal ikke se bort ifra at bompengesaken kan trekke Senterpartiet mot høyre. Kan vi for eksempel se for oss en allianse med Senterpartiet, Høyre, Frp og «Nei til bompenger i Tromsø»?

Det er ikke utenkelig. Høyres ordførerkandidat, Hans Petter Kvaal, har i alle fall åpnet døra på vidt gap for et samarbeid med «Nei til bompenger i Tromsø», og Høyre ser dessuten ut til å være avhengige av Senterpartiet for å kunne danne flertall i kommunestyret.

Spørsmålet da blir om Høyre og Senterpartiet er villige til å ta en u-sving, og forlate bymiljøavtalen for å komme til makta. Tiden vil vise. Det eneste som gir lave odds, er at «Nei til bompenger i Tromsø» kommer til å vokse videre på målingene fram mot valgdagen.   

 

 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse