Annonse
Slaget om videreføring av flystasjonen på Andøya (bildet) ser ut til å være tapt. Men siste kapittel i soga om Evenes, er garantert ikke ferdigskrevet. Foto: Forsvaret

Ap har knust håpet til andværingene

Sterke argumenter fra militærfaglig tunge debattanter har Forsvarsdepartementet (FD) simpelthen ikke besvart. Det er mildt sagt lite overbevisende.

Den opphetede debatten om valget av Evenes som fremskutt base for både nye kampfly og de nye maritime overvåkningsflyene som Norge skal anskaffe, har lenge vært, og er fortsatt på kokepunktet. Temperaturen har neppe blitt mindre nå som Arbeiderpartiet på sitt gruppemøte onsdag formiddag landet på at de vil stå ved forliket med regjeringen om Evenes som base for de nye maritime overvåkningsflyene. Det innebærer at den planlagte nedleggingen av Andøya flystasjon vil gå sin gang.

Det ser dermed ut til at den knallharde kampen som andværingene har ført for å få omgjort regjeringens plan om å avvikle flystasjonen, har vært forgjeves. Et bredt stortingsflertall bestående av regjeringspartiene og Ap har nok satt kroken på døra nå i denne saken. Flere omkamper blir det neppe, dersom det ikke skulle dukke opp helt nye forhold. At dette kan få brutale konsekvenser for et Andøya-samfunn som har vært tungt avhengig av flystasjonens tilstedeværelse, er hevet over tvil. Derfor er Aps beslutning om å stå i forliket med regjeringen, et tungt slag for de som til nå har hatt sitt virke på og i tilknytning til flystasjonen.

Både konsekvensene for sivilsamfunnet på Andøya og tvil om det militærfaglige rasjonalet for å flytte MPA-kapasitetene (den maritime overvåkningen) til Evenes, har vært brukt som argumenter for å beholde Andøya flystasjon. Når det gjelder det militærfaglige, er det sant å si mange uavklarte spørsmål rundt etableringen på Evenes. En rekke argumenter og innvendinger som har fremkommet mot Evenes, har Forsvarsdepartementet hatt sin fulle hyre med å avklare. For ikke å si bortforklare. Sterke argumenter fra militærfaglig tunge debattanter har Forsvarsdepartementet (FD) simpelthen ikke besvart. Det er mildt sagt lite overbevisende.

Argumentasjonen fra regjeringen har i stor grad handlet om økonomi; at det ville bli alt for dyrt å opprettholde to operative baser. Å bruke økonomiske argumenter er en strategi som fort kan forvandle seg til en svært ubehagelig bumerang. Er det noe som er sikkert her i verden, så er det at alle flyttesjauer i regi av Forsvaret aldri lander på budsjett, men derimot ender opp med voldsomme overskridelser. Dette skjedde på Ørlandet og det kan se ut som det er i ferd med å gå samme vei på Evenes. Dersom kostnadsoverslagene for å klargjøre Evenes som fremtidig enebase i nord skulle vise seg å holde, ville det nærmest måtte regnes som et mirakel. Og vi har vondt for å tro på mirakler.

Imidlertid er det ingen tvil om at de politiske kostnadene vil bli betydelige for både regjeringspartiene og Ap. Senest 1. mai gikk fremstående Ap-politikere i Nordland høyt på banen når det gjaldt å vedlikeholde håpet om ei fremtid for Andøya flystasjon. Det var neppe så lurt. Bare vel en uke senere er deres ord gjort til skamme. Aps stortingsgruppe har satt spikeren i Andøy-kista for godt. Beslutningen vil koste Ap dyrt politisk, ikke bare i Andøy kommune, men med stor sannsynlighet i hele regionen. Det samme gjelder selvsagt også Høyre. Mens Sp nok svinger seg til enda større høyder på meningsmålingene.

Slaget om videreføring av flystasjonen på Andøya ser ut til å være tapt. Men siste kapittel i soga om Evenes, er garantert ikke ferdigskrevet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse