Annonse
Arctic Center med hyttelandsbyen. Hyttene er viktig for finansieringen av prosjektet. Det er ynkelig og pinlig når politikere later som om de ikke forstår at alpinanlegget aldri blir noe av dersom ikke hyttene blir bygget. Illustrasjon: Amundsen Arkitektkontor

Ap i hengemyra

Arbeiderpartiet risikerer å bli stående som partiet som senket den største reiselivssatsingen i Tromsø i manns minne. Saken har ført til dyp splittelse og sinne blant mange partimedlemmer, og opposisjonen sitter klar til å bruke den for alt den er verdt.

Ingen har noensinne gitt sin stemme til representantskapet. Men avgjørelsen blir altså tatt der.

Det er et dypt splittet Arbeiderparti i Tromsø som torsdag skal behandle saken om Arctic Center på nytt. Dersom representantskapsmøtet sier nei nok en gang, vil Arbeiderpartiet bli stående som partiet som senket et reiselivsanlegg som mange i næringslivet mener vil gi hardt tiltrengte arbeidsplasser. Det spiller ingen rolle hva de andre partiene stemmer, det er Ap som uansett blir stående med svarteper.

Utfallet i representantskapet vil være avgjørende for Ap sin votering i kommunestyret. Blir det nei, må alle representantene i kommunestyret stemme nei, uavhengig av hva de selv måtte mene. Sånn er det i Ap, selv om partiets velgere i fjor høst stemte på kandidater de hadde tiltro til, og ikke et uberegnelig representantskap som i dette tilfellet visstnok teller 88 personer, pluss minus. Ingen har noensinne gitt sin stemme til representantskapet. Men avgjørelsen blir altså tatt der.

Opposisjonen vil bruke et samlet nei fra Ap for alt det er verdt: det var Ap som senket den største reiselivssatsingen i Tromsø i manns minne. Et anlegg byen er som skapt for, og som næringslivet trenger. Ingen vil huske om Senterpartiet var delt i saken, eller om det endte med nei-stemmer også fra andre hold. Saken er klistret til Arbeiderpartiet.

Tromsø Ap opplyste før valget i fjor at partiet skal bidra til å skape 2000 nye arbeidsplasser i privat sektor i kommunen innen 2022. Det eneste vi så langt kan slå fast om denne storslåtte hilsenen til byens befolkning, er at det begynner å haste. Virkelig. For hittil er det ikke dukket opp ett eneste tegn til at løftet består av annet enn luft.

«Feilen» med Arctic Center er kanskje at dette handler om en form for reiseliv som er moderne og tilpasset alle. Det er mulig å tenke seg at saken neppe hadde blitt et problem, om satsingen hadde rettet seg mot velbeslåtte globetrottere, fra inn og utland, med utstyr for hundretusener, egen fjellguide og forkjærlighet for ensomme tindebestigninger, spesielt i den norske fjellheimen hvor de slipper å ha andre turister rundt seg.

Det finnes faktisk dem som tror at slik turisme er «grønn».

Motstanderne i Ap prøver nå å fortelle folket at det man skal stemme over, er en hyttelandsby for kapitalister. Det er “rikingene” man skal ta! Mer feilorientert går det knapt an å framstille seg. Det er ynkelig og pinlig å late som at man ikke forstår at det aldri blir noe alpinanlegg dersom hyttene, som er helt avgjørende for finansieringen, ikke blir bygget. 

Det moderne Arbeiderpartiet har aldri vært imot vekst og utvikling. Det har heller aldri vært imot å gi rom for privat kapital. Tvert imot, sosialdemokratiet er tuftet på et samspill mellom privat og offentlig engasjement. Slik ble Norge løftet ut av fattigkroken i Europa, og levestandarden hevet slik at også arbeidsfolk fikk råd til å reise på ferie. Nå drar vanlige lønnsmottakere ikke bare til Syden, nå vil vi forsyne meg på skiferie også.

Tromsø er en aldeles ypperlig destinasjon for skisport og vinteraktiviteter for alle. De siste årene har vist oss at byen er uhyre attraktiv vinterstid. Nordlyset er en magnet, snø har vi nok av, ikke minst når den mangler lenger sør i landet, og får man lyst på et avbrekk, er alternativene mange: en tur på sjøen for å fange stortorsken, konserter, teater, shopping og uteliv, for eksempel. Tromsø har det meste, og et skianlegg få kilometer utenfor byen, vil kunne øke attraktiviteten, mener reiselivet selv.

En annen «feil» ved prosjektet er muligens at ordføreren er en av investorene. Som et forspill til ny saksbehandling, dukket det nylig opp anonyme påstander om inhabilitet og angivelig sterke scener fra et internt møte i kommunestyregruppa, så langt tilbake som i mai måned. Men ordførerens habilitet er ikke problemstillingen her. Blir den det, er det enda et tegn på hvor ille det står til i Tromsø Ap nå.

For Arctic Center handler om arbeidsplasser og en vitamininnsprøyting til byens næringsliv, fra byggebransjen i innledningsfasen, til transport, handel og uteliv. Tromsø kan ikke verne seg til utvikling. Vi skaper ikke arbeidsplasser ved å hengi oss til minner om fordums dager og å tviholde på at det viktigste vi kan gjøre er å la alt forbli som det alltid har vært.

Med et omstridt myr-regnskap i lasten og slagord mot «storkapitalen», kan Tromsø Ap sende et elendig signal til investorer som kan tenke seg å satse her.

Det vil være et varsko til omverdenen som byen ikke har råd til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse