Annonse
AP-MAKT: Jonas Gahr Støre kan om kort tid komme til å lede en mindretallsregjering. Hans Kristian Amundsen (innfelt) er statsrådkandidat fra Nord-Norge.

Ap er klare til å gripe makten

Med det borgerlige samarbeidet som en rykende brannruin, er et styrket Frp Arbeiderpartiets hovedmotstander foran Stortingsvalget. Det som var Støre mot Solberg, har på rekordtid blitt til Støre mot Jensen og Listhaug.

Arbeiderpartiet ønsker ikke å overta regjeringsmakten nå. Men det kan likevel skje, allerede før jul. Det passer dårlig med partiets plan å danne mindretallsregjering nå. Planen var å finslipe politikken, forberede valgkampen, jobbe videre med å forsøke å skape samarbeidsklima med partiene i opposisjonen, og avholde et landsmøte til våren som skulle befeste Jonas Gahr Støre som partiets statsministerkandidat.

Dette er uten tvil det som – isolert sett - vil gi Arbeiderpartiet best odds for å vinne makten neste høst. Det var et skrantende samarbeid på borgerlig side som skulle gi Ap skyv frem mot et stortingsvalg der Ap er åpne for flere ulike alternative konstellasjoner  – med AP, Sp, KrF som det foretrukne. Men et flertall med Ap, Sp, SV er også mulig – eller som noen målinger har vist den sist tiden: Ap og Sp flertall alene. Her holder maktpartiet Ap alle muligheter åpne frem mot stortingsvalget.

Poenget for Arbeiderpartiet er å sikre handlingsrom for en sentrum-venstre allianse som kan vare – i fire år eller åtte år. Det handler også om å bevege norsk politikk i en retning som gjør at Støre kan få Knut Arild Hareide og KrF over på sin side av streken – og holde døren åpen for at også Venstre og Trine Skei Grande etter hvert kan krysse linjen. Da tror Arbeiderpartiet selv at de kan regjere lenge.

Det kan fremdeles være at Solberg-regjeringen overlever med et nødskrik, gjennom at Venstre og KrF i i siste liten stemmer subsidiært  for budsjettet kommende mandag. Men da vil regjeringen hangle skadeskutt videre, med en kraftig svekket Erna Solberg som statsminister, ikke minst fordi også anomyme «Høyre-topper» nå lufter sin frustrasjon i mediene på en måte som skader partiet. Når høyrefolk gjør fra seg i krokene, er det et bevis på hvor uhåndterlig situasjonen har blitt for Solberg.

Langt inn i Solbergs eget parti klarer man ganske enkelt ikke å forstå hvorfor Høyre godtok Frps ultimatium om den såkalte bilpakken. Det er en ny praksis ingen mindretallsregjering tidligere har forsøkt seg på. Og tabben er årsaken til det politiske kaoset som nå rår.

Arbeiderpartiet er klare til å ta ansvar dersom regjeringen ikke overlever.  Da håper Ap å trekke veksler på å innta rollen som de som kan tilby landet trygghet og stabilitet i en urolig tid. I så fall vil Ap styre i første halvår av 2017 på en enkel og konsensusorientert regjeringserklæring, og drive valgkamp fra regjeringskontorene.

Hovedmotstanderen da er trolig ikke et tydelig borgerlig samarbeid, som er en brannruin, men et enda mer selvbevisst Frp som kan gi sine hovedsaker som innvandring og kamp mot klimaavgifter enda friere spillerom. Da kan Listhaug og Sandberg slippe seg helt løs i de sosiale mediene. Frp kan få oppdrift som det partiet som kommer styrket ut av kaoset de siste ukene etter å ha tatt statsministeren som gissel.

På sosiale medier ser vi nå partiets tillitsvalgte over hele landet sole seg i glansen over å være partiet som kjemper mot å lempe nye og kostbare nye klimaavgifter over på befolkningen. Og et Ap i regjering er selvsagt et drømmescenario for et Frp i opposisjon. 

Hva betyr så en eventuell Arbeiderparti-regjering for oss i Nord-Norge? Ikke veldig mye frem mot valget i september. Men en ny regjering må ha geografisk spredning, og da kan vi få interessante nordnorske navn inn i posisjon som statsråder. Selv om det bare dreier seg om en periode frem til september neste år, må ingen være i tvil om at nordnorske perspektiver er viktige der beslutningene tas.

Her er det først og fremst to navn som peker seg ut som åpenbare kandidater; finnmarkingen Hans Kristian Amundsen, som er leder for partiets stortingsgruppe. Og Jan Gunnar Winther, direktøren ved Norsk Polarinstitutt.

Men det er også noen nordnorske kvinner som kan være kandidater. Blant de sterkeste kandidatene er Bodø-ordfører Ida Pinnerød i Bodø og ordfører Siv Dagny Askvik i Hadsel. Fra Troms kan Anne Marit Bjørnflaten, som i dag er direktør i Hurtigruten, være et aktuelt navn. Trolig er Jonas Gahr Støre forlengst i gang med å lage sin navneliste, og før jul kan vi få vite hvilke navn som står der. Det politiske førjulsdramaet kan raskt vise seg å få enda flere kapitler.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse