Annonse
Ap og KrF har tydelig funnet hverandre i luftambulansesaken. Men forslaget deres er ikke godt nok. Det er for et såpestykke å regne, skriver Sps Sandra Borch. Foto: Senterpartiet

Ap og KrF må bli tydeligere i luftambulansesaken

Senterpartiet har tydelig varslet at løsningen må være en virksomhetsoverdragelse enten ved at piloter og nøkkelpersonell i det nye selskapet tilbys samme lønns- og arbeidsvilkår som tidligere.

Det som har skjedd i luftambulansetjenesten er ikke noe annet enn en stor skandale. Den situasjonen har oppstått som følge av en skakkjørt anbudsprosess. Luftambulansetjenesten og helseforetaket i Nord-Norge vurderte åpenbart et nytt anbud på luftambulansen som en gylden mulighet til såkalt nyskaping, det vil si å redusere lønns- og pensjonsutgiftene til de ansatte.

Direktørene tok et helt bevisst valg. Nøkkelpersonell skulle ikke sikres i anbudet. Ikke fordi de ikke kunne. Men fordi de ikke ville. En virksomhetsoverdragelse som sikret ansattes rettigheter, ville hindre «nyskaping». Så mye er en nødtjeneste verdt. Risikofødsler på fastlegekontor, uten jordmor.

Gjennom det valget ved å ikke sikre virksomhetsoverdragelse i anbudsprosessen så har Helse nord gjort pasienter i Nord-Norge til gisler i en kamp for å få ned sine egne utgifter. Det er en utillatelig måte å gå fram på.

Allerede nå må luftambulansen få helikopterbistand fra Forsvaret. Da er det krise. Det skjer i fredstid, i stille vår- og sommervær. Ingen naturkatastrofer, stormer eller ras.  Vi er altså midt oppi en situasjon som må løses raskt. Pasientenes akuttmedisinske sikkerhet kan ikke vente, og dersom dette fortsetter ut over høsten, kan faktisk hele luftambulansetjenesten kollapse.

Denne regjeringen sier at den legger stor vekt på beredskap, men det er klart at med det som har skjedd denne våren, må det være lov til å stille spørsmål ved både beredskap for hvem og også hvor i landet. Det har fått utvikle seg en situasjon innenfor luftambulansen i Nord-Norge der en i realiteten ikke kan garantere for beredskapen for liv og helse i månedene som ligger foran oss.

Jeg registrerer at statsministeren mener at problemet er alvorlig, men hun håper at det skal gå over av seg sjøl ved at partene snakker sammen. Hun viser til at det er greit i dag fordi Forsvaret gir bistand. Men vi kan jo ikke basere den kritiske helseberedskapen i Nord-Norge på at Forsvaret skal gi vedvarende bistand. Det må faktisk være mulig at den står på egne bein.

Det er ingen i systemet som egentlig tar sjølkritikk for den prosessen som har vært. Toppene i helseforetaket mener faktisk at en kunne gjort akkurat det samme om igjen, så det framstår jo som om situasjonen er en slags kalkulert risiko, og det gir oss igjen det åpenbare problemet i dagens Sykehus-Norge, nemlig ansvarsfraskrivelse.

Torsdag skal saken avgjøres i Stortinget. Senterpartiet har tydelig varslet at løsningen må være en virksomhetsoverdragelse enten ved at piloter og nøkkelpersonell i det nye selskapet tilbys samme lønns- og arbeidsvilkår som tidligere. Skjer ikke det er enste mulighet å lyse ut anbudet på nytt.

Ap og KrF har tydelig funnet hverandre i denne saken. Men forslaget deres er ikke godt nok. Det er for et såpestykke å regne. Forslaget sier i realiteten at Regjeringen må finne en løsning. Det har Regjeringen vist at de ikke evner å gjøre, da er det på tide med tydelige vedtak som beordrer regjeringen til å sikre det som er en svært alvorlig situasjon i Nord-Norge.  Jeg håper derfor at Ap og KrF kan gå sammen med Sp å sikre flertall.  Et tydelig vedtak med en klar ordre til regjeringen, eller de kan la regjeringen fortsette som før i denne saken, nemlig sitte og se på en situasjon som er svært kritisk.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse