UKLART OM FORSVAR: Jonas Gahr Støre og Ap må gi velgerne i nord klare svar om flyene på Andøya skal flyttes, eller ikke, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim.

Gi et klart svar om Andøya!

Velgerne i nord har krav på å få vite om Støre og Arbeiderpartiet vil bevare flystasjonen på Andøya, eller ikke.

Nedleggingen har møtt voldsomme protester

Kampen om Andøya flystasjon har blitt et politisk svarteperspill få dager før valget.

Hvordan demme opp for folkeopprøret i nord? Det er det alt handler om nå. I Ap er irritasjonen stor over at regjeringspartiet FrP rir to hester i saken, og ikke er lojale mot forliket som er inngått, der Andøya legges ned. I nord driver FrP valgkamp på krav om at en ny utredning om tall og faktagrunnlag må legges fram for Stortinget.

Og nå signaliserer også Ap at de kan være villige til å snu i saken, etter at Samfunnsøkonomisk analyse på oppdrag fra Senterpartiet har lagt frem en ny rapport. Den viser at flyttingen til Evenes kan bli 7 milliarder kroner dyrere enn antatt.

Men samtidig legger Ap inn tilstrekkelig med forbehold til å kunne lande på at basen skal legges ned. Noe klart løfte i favør av Andøya er det ikke snakk om.

La det ikke være tvil om at de som kjemper mot nedleggelse av Andøya har rett i sak. Både økonomisk og forsvarspolitisk er avviklingen dypt problematisk.

Andøya ligger strategisk plassert mot Norskehavet og Barentshavet, som de maritime patruljeflyene skal overvåke. Etteretningstjenestens SOSUS-anlegg gjør basen til et meget velegnet senter for norsk og alliert ubåtovervåking. De ansatte på Andøya har gjennom mange år gjort en viktig jobb for Norge, og den bør de få fortsette med.

Nedleggingen har møtt voldsomme protester, fra et samlet Nord-Norge og i tillegg fra fagmilitært hold.

Frem til seks dager før valget har Ap stått fast på forsvarsforliket med Høyre og Frp, der nedleggingen er en del av langtidsplanen. Politisk har kostnadene for partiet vært store i den nordligste landsdelen.

Partiet har gjort nye byks nedover på målingene hver gang Anniken Huitfeldt, lederen av utenriks og forsvarskomiteen på Stortinget, har forsikret at det ikke er noen grunn til å tvile på tallmaterialet som lå til grunn for Stortingets beslutning om å legge ned på Andøya.

Men tirsdag kom Espen Barth Eide, stortingskandidat for Ap fra Oslo, inn fra sidelinjen og satte hennes tydelige konklusjoner til side. Ingenting av det Huitfeldt har sagt på vegne av partiet, gjelder lengre.

Ap bruker den redningsplanken de har fått gjennom den nye rapporten. Det er et desperat forsøk på å redde stumpene av valgkampen i Nordland, der partiets tredjemandat er i fare. Dersom det ryker, gjør partiet et historisk dårlig valg i Nord-Norges mest folkerike fylke. At det skjer fra opposisjon, vil være sensasjonelt.

Men Aps «snuoperasjon» kommer etter alt å dømme for seint i et fylke der velgerne alt kan være tapt til Senterpartiet og SV. Og det Barth Eide nå gjør, er det samme som å si at Senterpartiet har hatt rett hele tiden. Slik styrker han Sp’s troverdighet, mens han gjør Ap sårbar for anklager om vingling.

Forsvarspolitikken og Nord-Norge er på mange måter Aps valgkamp i destillert form. Uklarheter, dobbeltkommunikasjon, tvil om hvor partiet vil. Og velgerne kan nå oppfatte at partiet både er for og imot nedlegging av Andøya flystasjon.

I Troms er det ingen som forstår noe av partiets rolle i flyttingen av Hærens helikoptre fra Bardufoss til Rygge. Partiets standpunkt er innhyllet i tåke. Ap var med på et forlik på Stortinget som sier at helikoptrene skal sørover. Likevel ble Ap i Troms bedt om å gå ut og feire en seier, uten at noen helt har forstått hva den består i.

Forsvarspolitikken har sendt Ap ned i knestående i nord. Partiets tillitsvalgte i nord har gjennom valgkampen blitt ydmyket i møtet med velgerne, når forsvar av Norge blir tema. Ville Ap stått seg på å ta velgerne på alvor og innrømme at partiet gjorde en tabbe både når det gjelder Bardufoss og Andøya? Det er ikke både i pose og sekk, eller både og.  Men det hadde både vært voksent og troverdig å erkjenne feilen så mange velgere ser.

Det minste velgerne kan forlange fra landets største parti, er et klart svar før de går til stemmelokalene. 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse