Annonse
EN BY I NORD: Kan det være at mørketida har skylden for at Arbeiderpartiets storbyutvalg ikke har oppdaget at det ligger en by her? Foto: Karl-Ivar Ingebrigtsen

Ap overser Nord-Norge

For Jan Bøhler og utvalgets øvrige ti medlemmer finnes det ingen storbyproblemer her i landet nord for Trondheim.

Kunnskapsløsheten i Aps storbyutvalg om hva som skjer i nord, må sies å være direkte imponerende.

Arbeiderpartiet har det siste året hatt flere utvalg i arbeid for å utrede partiets politikk på viktige samfunnsområder. Ett av disse utvalgene er «Storbyutvalget», som har vært ledet av Jan Bøhler.

Nylig kom utvalgets innstilling til Aps neste landsmøte som avholdes 16.-19. april i år. Innstillingen fyller vel tolv sider med gode og begrunnede forslag til en offensiv storbypolitikk.

Men for Bøhler og utvalgets øvrige ti medlemmer finnes det ingen storbyproblemer her i landet nord for Trondheim.

Innstillingen inneholder en rekke svært konkrete forslag til hva som må gjøres for å møte veksten i de største byene – på Østlandet, Sørlandet, Vestlandet og i Trøndelag.

Her listes opp bybaneutbygginger i Bergen, bussveiprosjektet i Stavanger, T-banetunnelen gjennom Oslo indre by og tverrforbindelse i Groruddalen, samt Fornebubanen, Ahusbanen til Lillestrøm og Kjeller, og superbussprosjektet i Trondheim.

Også jernbaneprosjekter på Østlandet og Sørlandet er konkretisert, så som sammenhengende dobbeltspor fra Oslo til Tønsberg, Hamar og Fredrikstad, og halvtimesavganger til/fra Skien og Sarpsborg.

Også byer som Halden, Lillehammer og Skien får sitt. Store løft og utbedringer på jernbanesektoren i Oslo, Bergen og Trondheim er med.

Ikke ett ord i innstillingen er ofret på Tromsø, Nord-Norges største by, med en vekst som over mange år nå har sørget for at de klassiske storbyproblemene står i raskt voksende kø.

Det gjelder samferdsel, boligmarked og all annen infrastruktur som er essensiell å få løst i storbyregioner. Men Bøhler-utvalgets Norge stopper altså et sted i Trøndelag. Det følger av dette at selvsagt er det da heller ingen andre byregioner i nord som er omtalt.

Kunnskapsløsheten i Aps storbyutvalg om hva som skjer i nord, må sies å være direkte imponerende. 

Det er åpenbart at utvalget i hvert fall ikke har bekymret seg over det faktum at Nord-Norge ved siste stortingsvalg ble en nesten helblå landsdel.

Det kommer vi nok fortsatt til å være, når innbyggerne her skjønner at ledende personer i Ap verken har kunnskaper om, eller interesse for landsdelen og hva som skjer her.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse