Annonse
ET UNNTAK: Tromsø blir kanskje Aps magre trøst i nord ved dette kommunevalget, hvis Kristin Røymo (Ap) overtar jobben som byrådsleder etter Øyvind Hilmarsen (H). I mange nordnorske byer ser det ut som Ap nå er kraftig på defensiven. Foto: Ole Åsheim

Ap på defensiven i nord

Avisa Nordland i Bodø skriver på lederplass om et «politisk jordskjelv» i byen. Høyre måles til største parti i Bodø, en posisjon partiet ikke har hatt siden 1979.

Det eneste Jonas-effekten ser ut til å ha avstedkommet for Ap, er tilbakegang på meningsmålingene.

Arbeiderpartiets fremste mål i denne valgkampen har vært å sørge for at partiet gjenvant mange av de større byene fra de borgerlige. Lenge har det sett ganske lyst ut, men trenden har snudd og nå står Ap i fare for å gå på mange, nye nederlag i byene.

Aftenpostens nye Oslo-måling vippet Raymond Johansens parti ned under 30 prosent, en svært dyster utviklingstrend. Byer som Stavanger og Kristiansand har sett ut til å fortsette å være sterke borgerlige skanser, der Ap ikke har hatt en reell sjanse. Men hvis man verken klarer å ta tilbake Oslo eller Bergen, er det et kraftig tilbakeslag for partiets nye ledelse. 

Det vil antakelig være liten trøst å finne hvis partiledelsen retter blikket nordover. Trondheim er en sikker Ap-bastion. Og det ser ut til å gå mot et regimeskifte i Tromsø.

Det siste er imidlertid ikke Aps fortjeneste, men en følge av at Høyre imploderte på sitt eget nominasjonsmøte i januar. Høyres populære ordfører Jens Johan Hjort, tapte et indre opprør med en fattig stemme, og erklærte at han dermed trakk seg som ordførerkandidat.

Sjokket førte til et nesten 20 prosentpoengs fall på meningsmålingene. Skulle Høyre klare å ta igjen dette forspranget uten en feit skandale innad i Ap, ville det være et av de største valgmirakler gjennom historien.

I flere nordnorske byer der Ap har hatt et berettiget håp om regimeskifte i deres favør, har utviklingen på målingene bare blitt mer og mer deprimerende denne uka.

Avisa Nordland i Bodø skriver på lederplass om et «politisk jordskjelv» i byen. Høyre måles til største parti i Bodø, en posisjon partiet ikke har hatt siden 1979.

Det har åpenbart vært seismisk aktivitet i det politiske landskapet i sommer. Fra juni til august har Ap falt med 6,0 prosentpoeng, mens Høyre har vokst 6,9 prosentpoeng.

I Narvik har Ap ligget best an, men også her er Høyre på fremmarsj. 

Det eneste Jonas-effekten ser ut til å ha avstedkommet for Ap, er tilbakegang på meningsmålingene. Har Super-Jonas vært utsatt for et alvorlig angrep med kryptonitt?

En annen mulighet, og mer sannsynlig, er at det faktisk er de lokale kandidatene og sakene som spiller størst rolle for folk i et kommunevalg.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse