Annonse
REGIONER ELLER IKKE?: Nestleder Hadia Tajik, partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng har håndtert regionreformen dårlig, mener Nordlys-kommentator Oddvar Nygård

Ap-toppene i opportunismens rike

Ap-ledelsen sprer usikkerhet og frustrasjon i eget parti, skriver Oddvar Nygård.

Regjeringspartienes regionreform er en elendig politisk konstruksjon som nå nesten er i ferd med å falle fra hverandre. Ikke så underlig, når vi vet at både Høyre og Frp mener det midterste forvaltningsnivået, fylkeskommunene, egentlig er helt overflødig og bør fjernes. Hele regionreformen har kommet i stand for å tilfredsstille KrF og Venstre. Høyres kommunalminister Monica Mæland  har med støtte fra Erna Solberg holdt seg for nesen og rullet ut en reform som er lite gjennomarbeidet og elendig forberedt.

Håndteringen av regionreformen burde slik sett vært en gylden anledning for Arbeiderpartiet til å drive en tydelig opposisjonspolitikk mot regjeringen. Men, nei. I stedet har partiledelsen hengitt seg til å bedrive en vinglete, populistisk retorikk som ikke henger på greip. Ikke bare opptrer Støre og hans nærmeste i partiledelsen som et hult ekko av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. De sprer også usikkerhet og frustrasjon i sitt eget parti.

Ap har programfestet at de ønsker å gjennomføre en helt nødvendig regionreform, med større og mer robuste regioner, som kan påta seg nye og flere oppgaver. Det er derfor forståelig at Aps fylkesordfører Tore O. Sandvik i det som blir det sammenslåtte Trøndelag, reagerer og krever at Ap må bli en tydelig kraft for å få reformen realisert, på tross av regjeringens mangelfulle tilrettelegging når det gjelder gjennomføringen. Men i stedet velger partiledelsen å ri to hester samtidig. Det pleier aldri å gå særlig bra. Heller ikke i dette tilfellet, når Jonas Gahr Støre velger å bruke anledningen til politisk spill i stedet for å være en klar og entydig stemme for å få regionreformen gjennomført.

I håpet om at regjeringen skal måtte lide for det dårlige håndverket, har styringspartiet Ap i stedet kastet prinsippene over bord og fremstår som prinsippløse populister. Når partiledelsen med Støre i spissen nå agiterer mot «tvangssammenslåing» for å fiske stemmer i Finnmark, og likedan med Viken, er de på ville veier. Det skulle være unødvendig å fortelle partileder Støre og partisekretær Kjersti Stenseng at alle vedtak i Stortinget er å betrakte som «tvangsvedtak». De kan ikke overprøves. Stortingets vedtak skal følges, enten man liker dem eller ikke. Når Stortinget har vedtatt en lov så er det ikke den minste åpning for ikke å bøye seg for lovvedtaket. Likedan når nasjonalforsamlingen vedtar å iverksette en regionreform. Som Stortinget allerede har vedtatt i to omganger.

Ap-lederne burde overlatt til Senterpartiet å drive med evig omkamppolitikk. Argumentene for at Finnmark og fylkeskommunene som skal utgjøre Viken må særbehandles, er syltynne og prinsippløse. I Finnmarks tilfelle viser man til alskens «spesielle» forhold, samt en folkeavstemning som aldri ville blitt anerkjent som legitim dersom nøytrale valgobservatører hadde fulgt gjennomføringen av seansen. Det er dessuten grunn til å spørre om hva slags forhold Ap-ledelsen har til å bruke folkeavstemninger i kontroversielle spørsmål? Hva tror for eksempel Støre & co at utfallet hadde blitt dersom loven om likekjønnet ekteskap hadde blitt lagt ut til folkeavstemning? Eller den i sin tid svært omstridte røykeloven? Vi skal være glad for at Stortinget fatter «tvangsvedtak» i mange viktige samfunnsspørsmål. Det er det vi har vår folkevalgte forsamling til.

Når partisekretær Stenseng går imot «tvangssammenslåinger» på Østlandet og i Finnmark og Troms, må hun kunne gi en god forklaring på hvorfor hun ikke protesterer mot tvangssammenslåingen av Hedmark og Oppland, der fylkestingene i begge fylkene sa nei til sammenslåing. Men det kan hun åpenbart ikke, og opportunismen som preger Aps partiledelse i denne saken blir stående til skue for velgere over hele landet.

Ap-ledelsens forsøk på å score poenger på bekostning av regjeringspartiene ser da heller ikke ut til å ha lyktes i noen grad. I denne ukas meningsmåling på TV2 ligger Ap på 24-prosenten, mens Erna Solberg kan smykke seg med 29-tallet. Spillet Støre og Stenseng har drevet har tilsynelatende vært fånyttes. Det er ingen overraskelse. Man kan si mye om norske velgere, men det må høre med til sjeldenhetene at de premierer vingling.

Ap-toppenes visitt i opportunismens sumpland bør bli så kortvarig som mulig.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse