Statsministeren slår fast at alle Bell-helikoptrene skal til Rygge. Hva Arbeiderpartiet mener, er heller ullent. Foto: Torgeir Bråthen

AP ut av kamuflasjedrakten

Høyres holdning står fast.Den innebærer ganske enkelt nedbygging av Bardufoss som helikopterhovedbase. Men hva mener AP - egentlig? Det er ikke lett å finne ut av.

Arbeiderpartiets holdning er mildt sagt tvetydig. Det spriker i alle retninger. Hva har partiet gått med på i forliket? Er det samsvar mellom dette og det AP hevder i ettertid (etter nyttår), når man oppdaget hvilket stridstema helikopterflyttingen er i nord?

Statsminister Erna Solberg er helt klar på at alle Bell-helikoptre på Bardufoss skal flyttes til Rygge. Under et hagebesøk hos ordføreren i Moss sier hun til VG at dette skal skje uansett hva landmaktstudien til slutt måtte konkludere med, og at en eventuell helikopterstøtte til hæren skal ivaretas med andre helikoptre. 339-skvadronen skal til Rygge, fastslår hun,  og Arbeiderpartiet farer med et dobbeltspill der de selger de samme helikoptrene både til Rygge og Bardufoss.

Dette er befriende direkte tale fra statsministeren, men for så vidt helt i tråd med hva forsvarsministeren også har sagt: Hvis vi skal ha dedikert helikopterkapasitet for Hæren, skal det ikke være Bell-helikoptre.

Aps Martin Henriksen tilbakeviser statsministerens konklusjoner, og viser til at i merknadene til langtidsplanen som AP og regjeringspartiene inngikk forlik om, står det at helikopterstøtte til Hærens skal tas opp i landmaktstudien, enten med Bell eller nye helikoptre. Han sier også at Ap har vært klar på at det skal være helikopterstøtte til Hæren på Bardufoss, enten med 339-skvadronen eller en annen skvadron. Han legger imidlertid til at han personlig skulle ønske at ordlyden i vedtakene matchet med det som står i merknadsteksten.

Det hadde vært en ubetinget fordel det, Henriksen. For slik det er nå, framstår Arbeiderpartiets holdning mildt sagt tvetydig. Det spriker i alle retninger. Hva har partiet gått med på i forliket? Er det samsvar mellom dette og det AP hevder i ettertid (etter nyttår), når man oppdaget hvilket stridstema helikopterflyttingen er i nord?

Det er, for å si det forsiktig, vanskelig å se hva partiets politikk egentlig er. Nå må AP komme ut av kamuflasjedrakten. Både ansatte i Forsvaret og befolkningen forøvrig må få klare svar. Vi merker oss at det krever også partiets egne politikere i Målselv.

Statsministeren er forbilledlig klar på hva hun mener. Høyres holdning står fast. Den innebærer ganske enkelt nedbygging av Bardufoss som helikopterhovedbase og dermed også det unike miljøet her, med både pilotutdanning, treningsbase samt de store investeringene til blant annet ny hangar. Med Høyres “eventuell helikopterstøtte til Hæren” , eller “hvis vi skal ha dedikert helikopterkapasitet for Hæren”, blir det ikke mye igjen på det som er vedtatt helikopterhovedbase. Dette er første steg i ren nedbygging og en svekkelse av Forsvaret i nord, det forstår folk.

Høyres politikk er klar. Nå imøteser folk en oppklaring fra Arbeiderpartiet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse