Annonse
STRID OM SENTRALSTYREPLASS: Bård Ludvig Thorheim (til venstre) fra Bodø fikk Hans Jacob Bønå i Vadsø som motkandidat da det skulle velges nye medlemmer i Høyres sentralstyre i helgen.

Åpen splittelse

Høyre gjør det bedre enn forventet på meningsmålingene i nord, og Erna Solberg er den nordlendingene foretrekker som statsminister. Trolig skyldes det trygg styring gjennom Covid19-krisen. Men i partiet er det likevel ingen nordnorsk idyll.

Der kom det åpen splittelse til syne på landsmøtet i helgen, der Bård Ludvig Torheim ble valgt inn i sentralstyret. Han var innstilt av en samlet valgkomite, etter å ha profilert seg som Nord-Norges kandidat.

Fra talerstolen på landsmøtet snakket han om forbildet Erling Norvik og at han vil jobbe «for landsdelen sin.» Men når man ønsker å være Nord-Norges representant, vil det som oftest være en klar fordel å ha Nord-Norge i ryggen.

Da valget skulle gjøres, viste det seg at Thorheim manglet denne støtten. Han hadde kun samlet støtte i Nordland. Men ikke i Troms og Finnmark, som i siste liten valgte å stille med motkandidat.

Den tidligere Vadsø-ordføreren Hans Jacob Bønå fikk til slutt 120 stemmer, mens Thorheim fikk 200.  Sistnevnte er også stortingskandidat for Nordland Høyre, der han utfordrer de to sittende representantene Jonny Finstad og Margunn Ebbesen.

Thorheim er opprinnelig fra Bodø, med bakgrunn fra forsvaret og utenrikstjenesten, han har vært bosatt i Oslo de siste årene. Han er en nordnorsk karrierepolitiker med postadresse i Oslo.

Også i Høyre mener noen at det er en fordel å vite hvor skoen trykker, når du skal ha den på. Derfor ønsket Troms og Finnmark Høyre å fremme en distriktsrepresentant som bor og lever i nord i det daglige.

Høyres sentralstyre er et viktig organ for utforming av politikk. Her ser Thorheim nå ut til å ha en stor jobb foran seg hvis han skal snakke for Nord-Norge. Og der han tidligere hatt en nokså åpen nordnorsk profil i sin politiske tilnærming, har det gradvis gått over til å handle mer og mer om eget fylke.

Det er nok en annen linje enn det Erling Norvik sto for. Men det er det som må til for å bli valgt fra Nordland, der for sterkt fokus på Nord-Norge ofte vil oppleves som en distraksjon.

Fylkesfiseringen har etterhvert slått rot også hos Høyre. Partiet hadde inntil nylig et felles Nord-Norgekontor, men det ble splittet opp etter initiativ fra Nordland Høyre.

Et Nord-Norge som ikke står sammen om sine kandidater, svekker i sum sin egen innflytelse. Det er et beklagelig faktum. Når Bård Ludvig Thorheim ble møtt av en motkandidat på landsmøtet, viser det mistillit og regionale spenninger som ulmer under overflaten i den nordnorske delen av partiet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse