Annonse
Wanja Dahl forteller: - Jeg ba Pasientreiser om å forklare meg hvordan jeg skulle få bilen med meg på hurtigbåten, sånn at jeg kunne kjøre til Harstad med egen bil, men fikk til svar at det var ikke deres problem og at de bare fulgte de reglene og forskriftene som Helse- og omsorgsdepartementet hadde fastsatt.

Kjære helseminister - hvordan skal jeg få bilen min med på hurtigbåten?

Synes du dette henger på greip? Er det virkelig sånn vi skal ha det i ett av verdens rikeste land?

Kjære helseminister Bent Høie.

I morgen skal jeg til Harstad sykehus til kontroll av min søvnapnè og cpapmaskin. Hvis du ikke vet hva søvnapnè og cpapmaskin er, så er det enkelt forklart at søvnapnè er at jeg stopper å puste når jeg sover (ca. 30 pustestopp i timen) cpapmaskin er det som hjelper meg sånn at jeg kan sove hele natta med færrest mulig pustestopp, sist natt hadde jeg 2,3 pustestopp pr. time. P.g.a. Dette har jeg vært 50% sykemeldt de to siste årene, men håper at jeg med hjelp fra helsevesenet kan være i full jobb snart.

Men det er ikke derfor jeg skriver til deg nå. Jeg fikk konstatert søvnapnè i Tromsø for to år siden, og når jeg reiste oppover så fikk jeg dekket hurtigbåtbillett over fjorden og flyreise fra Evenes lufthavn til Tromsø, og det var veldig greit, jeg reiste om morgenen kl. 0800 og var hjemme kl. 1600.
 
Men da jeg skulle tilbake til kontroll (en kontroll som tar 20 -30 min) da fikk jeg beskjed om at jeg ikke fikk dekket flyreise. Jeg måtte ta taxi til Narvik og Helsebussen derfra.

Det vil altså si at jeg for en 20 minutters kontroll måtte reise hjemmefra kl. 0430, helsebussen går fra Narvik 0545, ankommer Tromsø kl. 0955, jeg har time kl. 1200 og er ferdig kl. 1220-1230. Helsebussen går tilbake kl.1500, og ankommer Narvik kl. 1910. Taxi hjem og er hjemme ca. kl. 2030, med forbehold om fint vær og godt føre.

Altså 16 timer reise og opphold for en 20 minutters kontroll. 

Det verste er at taxi tur-retur Kjeldebotn-Narvik koster mer en båt over fjorden og fly til Tromsø, men det fikk jeg forklaring på fra pasientreiser: med taxien, så kan de samkjøre flere fra samme plass inn til helsebussen. Si meg, hvor stor er sjansen for at det fra en liten plass som Kjeldebotn med 250 innbyggere skal reise en eller to til med helsebussen samme dag?

Det som skjedde var at jeg avbestilte min time i Tromsø, og sjekket om jeg kunne få samme kontrollen i mitt nærmeste lokalsykehus som er Narvik, men dessverre, jeg måtte til Harstad. I øyeblikket tok jeg ikke det så tungt, jeg kunne jo bare ta hurtigbåten over fjorden til Evenes og flybussen derfra, enkelt og greit, og det ville ta like lang tid som om jeg tok fly til Tromsø, og det er her det blir gøy, eller heller absurd. 

Jeg fikk langt om lenge time i Harstad. Det tok litt tid, for først måtte jeg få mine papirer sendt fra Tromsø til Harstad, og i disse tider, som du kanskje vet, med nedskjæringer i posten, så tar sånne ting tid. Så måtte jeg stå på venteliste i Harstad, før jeg endelig fikk time til kontroll og justering av cpapmaskin. I Harstad tar dette også bare 20-30 minutter. Jeg reiste glad og fornøyd over fjorden og tok bussen fra flyplassen til Harstad og var hjemme igjen kl. 1540. Det tok bare 7,5 timer (en arbeidsdag for meg). 

Så skulle jeg søke pasientreiser om å få dekket turen, og dette skulle jeg gjøre elektronisk, enkelt og greit, trodde jeg. Men, jeg fikk ikke lagt inn verken  båtbillett eller bussbillett, og slettes ikke taxikvitteringen for jeg måtte jo ta taxi fra busstasjonen og opp til sykehuset. Nei, jeg fikk der beskjed om at jeg skulle få dekket billigste reisemåte som ifølge pasientreiser var kilometergodtgjørelse for kjøring med egen bil i 147 km.

Der satt jeg som et spørsmålstegn. 147 km? Greit nok, jeg kunne jo ha kjørt med egen bil, men da måtte jeg ha kjørt rundt hele fjorden gjennom Narvik, og det er 180 km.!

Jeg ringte pasienreiser i Tromsø og spurte om jeg hadde gjort en feil eller om det var feil på deres nettside. Svaret jeg fikk var at det stemte nok, jeg kunne få dekket billigste reisemåte, og det var hurtigbåt over fjorden og kilometergodtgjørelse med egen bil fra Evenes til Harstad, 147 km.

Jeg ba dem da om å forklare meg hvordan jeg skulle få bilen med meg på hurtigbåten, sånn at jeg kunne kjøre til Harstad, men fikk til svar at det var ikke deres problem, og at de bare fulgte de reglene og forskriftene som Helse- og omsorgsdepartementet hadde fastsatt, ditt departement.

Synes du dette henger på greip? Er det virkelig sånn vi skal ha det i ett av verdens rikeste land? 

Du og din regjering har nå i flere år prøvd å legge ned lokalsykehusene, mitt lokalsykehus er Narvik sykehus, som er en del av UNN, det har du ikke klart, heldigvis, men ingen skal komme og si at du ikke har prøvd. Du har klart å legge ned behandlingstilbud ved sykehuset. Du har uttalt at ikke alle sykehus kan ha et tilbud til alle, og det forstår jeg, men det jeg ikke forstår er hvorfor jeg ikke får dekket det som det koster å reise til det nærmeste sykehuset som har det behandlingstilbudet som jeg trenger.

Det blir så dyrt hvis vi skulle sende alle som skal til kontroll med en eller annen skavank med fly eller buss får jeg høre . Men hvorfor skal vi som er syke måtte bruke et døgn eller to for en 20 minutters kontroll. Tenk om dere heller kunne sende den som skal kontrollere eller undersøke til nærmeste lokalsykehus, og at pasientene kunne reise korteste vei. Ville ikke det bli billigere, og fleste legene som jobber på de store sykehusene er vel stort sett unge friske folk, som tåler en reise på eksempelvis 2-3 timer og kanskje ei eller to overnattinger på hotell en gang i måneden eller annenhver måned, alt etter som hvor mange pasienter legen skal undersøke? Blir det mer, så vil det kanskje lønne seg å opprette et behandlingtilbud.

Da kan jeg, når jeg skal til kontroll kl.1215 på Narvik sykehus, dra på jobb i Ballangen på morgenen kl. 0800, kjøre til Narvik sykehus kl. 1130, være ferdig på sykehuset kl. 1245, og være tilbake på jobb kl. 1330. To timer ville jeg brukt, i stedet for 16 timer til Tromsø eller 7,5 timer til Harstad! Samfunnsøkonomisk ville det være en vinn-vinn situasjon! 

Men ærlig talt, kjøre med egen bil, når egen bil står på andre siden av fjorden. Ser du galskapen? Man må nesten være konsulent for å forstå det.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse