Annonse

Åpent brev til Jonas

Jeg skammer meg. Jeg skjemmes over at egen rikdom og velstand ikke følges av god moral og humanisme.

Du må avskaffe begrepet rettferdig innvandringspolitikk – for den kan ikke bli rettferdig.

Innvandringsregluerende hensyn omtales i utlendingslovens § 38 – hvor det sentrale hensynet er å sikre kontrollert og begrenset innvandring.  

I loven heter det at like tilfeller skal behandles likt og at en konsekvens av det kan være en økning i antall søknader.  En må altså være svært restriktiv slik at ikke en innvilget oppholdstillatelse medfører at andre kan kreve seg likt behandlet.  Det er 50 millioner flyktninger i verden som har det tilfelles at de er flyktninger; de flykter fra krig, sult og nød. I Norge er vi mest opptatt av at ingen skal få urettmessig opphold i paradis. 

Vi står som St. Peter ved Perleporten og nekter de syke, svake, fattige og trengende inngang. HC Andersens eventyr «Piken med svovelstikkene» kunne vært en dramatisering av Norges forhold til verdens nød og elendighet.  Jeg skammer meg. Jeg skjemmes over at egen rikdom og velstand ikke følges av god moral og humanisme. 

Mitt eget parti har ikke ført en human innvandringspolitikk. Vi har gjemt oss bak innvandringsregulerende hensyn, et forfeilet forsøk på å snakke om rettferdighet – det blir urettferdig at noen for bli, mens andre blir sendt ut og sendt Pål Lønnseth ut for å forsvare en standpunkt som ikke kan eller bør forsvares. 

Derfor, kjære Jonas Gahr Støre – ta partiet i en mer human retning. Start med å avklare at partiet vil gi opphold til lengeværende asylbarn uavhengig av hva foreldrene deres har gjort. Gjør det fordi vi i Arbeiderpartiet ikke tror på å straffe barna for fedrene (og mødrenes) synder. 

Gjør det fordi det er 50 millioner flyktninger der ute og at vi ikke trenger å sende flere mennesker på flukt – ut fra Norge. Gjør det fordi vi har råd, plass og kunnskap.

Deretter, kjære Jonas, må du avskaffe begrepet rettferdig innvandringspolitikk – for den kan ikke bli rettferdig. Med 50 millioner flyktninger i verden må den bli urettferdig for vi kan ikke ta i mot alle. Men vi kan lage mer effektive system for å håndtere de som søker til landet. 

Der må vi få til bedre internasjonale løsninger sammen med EU og FN. Men først – la oss ta vare på ungene som er her og hører hjemme her – det har vi råd til, rom til og hjerte til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse