Annonse
LUKK OPP: Styreleder Per Aronsen og resten av TIL-ledelsen har en stor jobb å gjøre. Det første de bør gjøre er åpne døra på Alfheim på vidt gap, og sørge for takhøyde internt som er like høy som ute på Alfheim-matta. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Åpne opp døra, Per!

Åpenhet er åpenbart ikke en av verdiene på Alfheim, skriver redaktør Helge Nitteberg.

TIL-ledelsen nektet plent å fortelle supportere, sympatisører og sponsorer hvorfor de sparket Steinar Nilsen, mannen som fram til tirsdag morgen fremsto like fredet som en pandabjørn.

Stolthet, lagånd og redelig spill. Det er de tre kjerneverdiene i Tromsø Idrettslag. Åpenhet er åpenbart ikke en av disse verdiene. Akkurat det fikk et vantro pressekorps og TV-seere manifistert med den kanskje mest selsomme pressekonferansen i norsk fotball i nyere tid tirsdag formiddag.

TIL-ledelsen nektet plent å fortelle supportere, sympatisører og sponsorer hvorfor de sparket Steinar Nilsen, mannen som fram til tirsdag morgen fremsto like fredet som en pandabjørn.

Da TIL-ledelsen, tre timer etter Komiske Ali-forestillingen, gjorde kuvendig, og ga sin forklaring på avsettelsen av Nilsen, ble det enda tydeligere at TIL har et problem; et åpenhetsproblem. Det handler ikke bare om åpenheten utad, men kanskje aller mest om åpenheten internt på TIL-brakka. 15 av 19 spillere hadde altså ikke tillit til Nilsen.

Samme dag som styret fikk denne beskjeden, var Nilsen ferdig som TIL-trener. Det forteller mye om alvoret i misnøyen, men hvor var TIL-ledelsen før misnøyen og mistilliten kom for en dag?  Hva gjorde de for å fange opp misnøyen og løse den på lavest mulig nivå før den eksploderte etter Sandefjord-kampen sist søndag?

Fikk Steinar Nilsen på noe tidspunkt tilbakemelding på at hans lederstil var for krevende for spillergruppa - før han brått fikk fyken? Svaret på det siste er nei, skal vi tro Steinar Nilsen selv. 

Styreleder Per Aronsen påpeker at spillerne ikke følte trygghet. De turte rett og slett ikke melde fra om den voksende misnøyen før det hadde gått for langt. Spillerne har åpenbart forsømt sitt ansvar når de ikke meldte fra tidligere,  men det er dessverre bare nok et eksempel på at det har vært altfor lavt under taket på Alfheim, og at ledelsen ikke har skapt gode nok mekanismer for varsling.

Om bare ett av leddene, enten spillergruppa, adminstrasjonen eller styret, hadde åpnet munnen eller øynene tidligere, kunne avsettelsen av TIL-legenden vært avverget.  

For misnøyen fra spillerne kom ikke helt plutselig etter 1-1 mot tabelljumbo Sandefjord søndag. Allerede i mai fikk vi i pressen de første signalene på murring rundt Nilsens lederstil.

Hvordan det kunne gå 3-4 måneder før lederstilen ble tema, fremstår som et mysterium av de sjeldne, men en viktig del av forklaringen er utvilsomt mangelen på åpenhet, som har ligget i veggene på Alfheim i årevis. En mangel på åpenhet som var der før Steinar Nilsen tok fatt på sin tredje periode som hovedtrener i TIL og før Per Aronsen ble styreleder og Ulf Johansen ble TIL-direktør. 

Steinar Nilsen er og vil alltid være en legende i TILs historie, og i likhet med Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen, kan han oppleves som svært krevende for sine omgivelser - både  på godt og vondt. Misnøyen mot Eggen var sterk på et tidspunkt, så sterk at kun to av spillerne hadde tillit til ham etter at det tredje seriegullet på fire år ble innkassert i 1993.

Da misnøyen ble kjent, gjennom Adresseavisen, dagen etter gullfesten, leverte Eggen demonstrativt inn oppsigelsen på RBK-brakka og satte kursen hjem til Orkdal. Oppslaget i «Adressa» ble imidlertid starten på en dialog mellom Eggen og lederskikkelsene i spillergruppa - en dialog som endte med at Eggen justerte kursen og ble enklere å ha med å gjøre. Og ikke minst; med en litt mildere og ydmyk Eggen tok Rosenborg ni, nye seriegull og tok skalp etter skalp ute i Europa.

Også for TIL er det «hope in a hanging snore», som nevnte Eggen en gang sa. For etter den flaue pressekonferansen tirsdag formiddag, viste styreleder Per Aronsen en helt annen åpenhet, og ikke minst ydmykhet. La oss håpe at den får råde i hele klubben, og ikke minst når den neste treneren skal ansettes. En trener som får mulighet til å bygge en klubb, slik Nils Arne Eggen fikk gjøre på 90-tallet. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse