Annonse
DYRESTE: I dette leilighetskomplekset har en av Tromsøs dyreste leiligheter blitt solgt. Nå blir det flere slike eksklusive prospekt i Tromsø i årene framover. Foto: Torgrim Rath Olsen

Mangelen på studentboliger gir bare et valg mellom pest eller kolera

Foreldre punger ut for at barna skal slippe å bo på hybel. Det gir kunstig prisstigning i boligmarkedet.

Bankene må ta sin del av skylden. Sammen med foreldrene.

Luksusen har sine grenser i Tromsø. Den stopper ved muligheten til å få din egen portner.

Men det er bare foreløpig. Skal vi tro eiendomsmeglerne i byen som har uttalt seg til amerikanske medier om det gloheite markedet i arktiske strøk, må vi først «jobbe oss dit».

Fortsetter boligprisene i Tromsø å vokse inn i himmelen, slik det har gjort med 12 prosent vekst i løpet av ett år (juli i fjor til juli i år), er vi der. Da kan luksusleiligheter med «concierge» være det neste på toppen av øya der vestvendt terrasse er en livsnødvendighet. En concierge er noe mer enn en traust norsk vaktmester – en slags butler, portner og vaktmester i ett. Det er klart vi fortjener det.

Heldig er den som sitter på en eiendom med enebolig, helst med utleiedel, kjøpt og betalt for det vi trodde var blodpris for fem år siden. Verdiøkningen i boligmarkedet siste året er nesten tre ganger sterkere enn lønnsveksten i 2013 som var på 3,9 prosent, ifølge Beregningsutvalget. Kanskje kan man slutte i jobben å leve av sitt hjem, bare ved å sitte helt stille? Har du i tillegg utleiedel kan du ta deg nok betalt til å dekke flermillionerlånet ditt. Livet er deilig! Særlig for dem som har nedbetalt studielån, fraflyttede unger og en jobb som betaler en god slant.

Og hva skal man ikke da bruke penger på om det ikke var en portner?

Sparebank1 Nord-Norges administrerende direktør, Jan-Frode Janson, er bekymret på vegne av ungdommen og de lite bemidlede familiene som ikke når opp i boligmarkedet. Han kaller veksten i boligmarkedet i Tromsø for usunn. Det er prisverdig av banksjefen, som selv tjener på et godt boligmarked, men bekymringen bør smitte nedover i systemet. For det er ikke bare en ekspanderende oljebransje, større studentmasse og generell vekst i den nordnorske økonomien som presser prisene på bolig. Bankene må ta sin del av skylden. Sammen med foreldrene.

Meglere melder om et stort påtrykk av studenter med foreldre på slep når det nærmer seg skolestart. Unge uten mulighet til å få bostøtte eller kausjonister i sine foreldre, konkurrerer i samme marked som ungdom hvis foreldre operer som bankkort – slik at barna deres skal slippe å bo på hybel. For hybel er ikke et alternativ.

Mangelen på studentboliger i Tromsø gir kanskje bare et valg mellom pest eller kolera (les: kjøpe eller leie). Men foreldrenes deltakelse i boligmarkedet på vegne av barna gir kunstig prisstigning, fordi de har det travelt og byr på det første og beste de kommer over. De fleste boligene blir solgt i løpet av få uker i månedskiftet juli og august. I tillegg er den gode gjerningen en risiko for egen økonomi - dersom avdragene ikke blir betalt. Likevel oppleves risikoen for at deres barn skal bli utelatt av det eneste saliggjørende i privatøkonomien, nemlig å være «selveier», som sterkere enn frykten for sin egen framtid.

Og der har bankene skyld å påta seg. For de oppfordrer til å eie, framfor å leie. Samtidig forsøker de stakkars forbrukerøkonomene å fortelle oss at det er best om vi lærer ungene å klare seg selv.

Presset i boligmarkedet – både på eier- og leiesiden – fører til at Tromsøs befolkning blir mer homogen. Personer med lav utdannelse, dårlig betalte jobber, flyktninger som har fått oppholdstillatelse og trenger et sted å bo, småbarnsfamilier eller enslige foreldre, presses ut av byen.

Igjen står vi med en elitebefolkning med stadig feitere lommebøker.

Og vi kan bare ane kravene til studentboligene i framtiden når dem som skal bo der kommer fra hjem med portnere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse