Annonse
Åpning: Fra åpningsseremonien av Sjakk-OLfoto: Vidar dons lindrupsen

Åpningsseremonien: En kulturpolitisk seier

Resultatet av de valgene og prioriteringene som Troms Fylkeskommune har gjort siden oppstarten midt på 1980-tallet fikk en hel verden demonstrert fredags kveld.

Ragnhild Furubotten og over halve Hekla Stålstrenga ble kjent på Kongsbakken. Familen Rundberg i Violet Road kjente nok hverandre fra før, men har utviklet seg på Musikklinja

Fredag kveld var jeg så heldig å være tilstede ved åpningen av Sjakk-OL i Skarphallen.  Et TV-sendt arrangement som skulle vise et stort publikum hvilket fantastisk sportsarrangement vi hadde i vente og samtidig presentere Tromsø og regionen som vertsby og som en profesjonell tilrettelegger for et arrangement med en enorm internasjonal deltagelse.

Det var mange ting som imponerte og arrangørene hadde gjort en fantastisk fin jobb.  Underveis i showet ble jeg sittende å tenke på et poeng som ble tydeligere og tydeligere etter hvert som vår Ordfører ledet oss fint igjennom programmet.  At arrangøren hadde vært bevisst i sine valg og programsammensetting med tanke på innhold og artister ble svært tydelig, men jeg tror ikke de selv er klar over hvilken kulturpolitisk seier dette viste seg å være. 

Jeg har selv en bakgrunn som har formet meg og mine profesjonelle valg i livet, i tillegg til at det har gitt meg et svært viktig sosialt nettverk.  Gjennom mine tre år på Musikklinja ved Kongsbakken Videregående Skole fikk jeg en skolering og et kontaktnett som jeg er i kontakt med hele tiden, både profesjonelt og privat.  På tvers av klassetrinn utviklet vi hverandre gjennom felles prosjekter i skoletiden og i band og andre prosjekter på fritiden.  Gjennom vårt fellesskap ble vi kjent med musikklinjeelever som gikk flere år før oss og flere år etter oss.
Når arrangøren av Sjakk-OL har satt sitt program til åpningsseremonien, har de sikkert tenkt at de skal presentere det beste som Tromsø og regionen kan by på.  En utmerket rettesnor når man får mulighet til å vise seg frem for et stort publikum.  Da er det fantastisk morsomt at deres prosesser, hvor de har selektert og funnet de artistene de anser som de beste, gir publikum en fantastisk opplevelse gjennom musikere og artister som har en så tydelig og sterk tilknytning og bakgrunn fra Musikklinja.  

Ragnhild Furubotten og over halve Hekla Stålstrenga ble kjent på Kongsbakken. Familen Rundberg i Violet Road kjente nok hverandre fra før, men har utviklet seg på Musikklinja.  Lisa Stokke gjorde sine første store musikalroller i Musikklinjas årlige, store oppsetninger og   ikke minst har en stor andel av vårt fantastiske symfoniorkester bakgrunn fra samme plass. tre år på en offentlig skole, hvor vi lærte teori, arrangering, komponering, musikkhistorie, ensemblespill og ikke minst fikk individuell opplæring.  Vi fikk prøve oss ut i mange stilarter, små og store oppsetninger innenfor skolens rammer.  I tillegg kom alle de bandene og ensemblene som ble skapt utenom skoletiden, men hvor vi fikk bruke skolens utstyr og fasiliteter.

Resultatet av de valgene og prioriteringene som Troms Fylkeskommune har gjort siden oppstarten midt på 1980-tallet fikk en hel verden demonstrert fredags kveld.   Når det beste fra regionen skulle presenteres ble det en kulturpolitisk maktdemonstrasjon og et tydelig bilde på hvor viktig det er at samfunnet opprettholder slike satsninger og hvor stolt vi alle blir når våre beste folk presenteres for verden og representerer oss alle på en slik fantastisk måte. 

At alle artistene fra musikklinja spiller sammen med dyktige musikere og artister fra Bleik, Indre Troms og ellers i regionen understreker bare for et rikt kulturliv vi har, men også hvor viktig det er at vi opprettholder slike satsninger på skoletilbud som er litt utenom det vanlige og kanskje en del dyrere per elevplass.  Det skaper store ringvirkninger i mange miljøer og er en viktig drivkraft i vår regionale samfunnsutvikling.  

All ære til alle dere som sørger for at hele verden kan oppleve kunstnere og artister av ypperste merke.  Fylket, ledelse og lærere ved Kongsbakken fortjener all honnør, i tillegg til alle elevene ved Musikklinja som har vært delaktige i å skape det miljøet som har dannet grunnlaget for den fantastiske opplevelsen hele Norge og det internasjonale publikummet fikk oppleve ved åpningen av Sjakk-OL.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse