Annonse
Det som trengs er flere hender i tjenesten og at regjeringen tar helsa til arbeidsfolk på alvor og sørge for at kommunene får tildelt midler nok til å øke bemanningen. For vi vil se en krise av helt andre dimensjoner den dagen velferdsstaten kollapser, skriver Fagforbundets Erik Johansen Jørgensen. (Foto: Colourbox)

Applaus og heder hjelper oss ikke hvis velferdsstaten kollapser

Det har vært skrevet mye fint om samfunnsheltene, og det virker som at flere har fått øynene opp for den fantastiske og viktige innsatsen som legges ned hver eneste dag. Bydrifterne, renholderne, helsearbeiderne, oppvekstarbeidere, IT-teknikerne og mange flere står på og finner løsninger for felleskapet i disse krisetider. Vi hører lite fra nyliberale ideologer og økonomer som til stadig roper om mindre stat og friere markeder og at mennesker er egoistiske dyr som til syvende og sist kun tenker på sin egen interesse. Jeg mener koronapandemien beviser det motsatte, og at vi kan si som Jon Almaas, «vi legger’n død».

Arbeidere i førstelinja fortjener all den rosen de mottar. De aksepterer å jobbe lengre vakter og mer overtid, de er fleksible og lar seg omdisponere til andre funksjoner og oppgaver. Samfunnet bør være evig takknemlig overfor disse ansatte, og er det noen som virkelig fortjener å bli tilgodesett i det kommende lønnsoppgjøret er det de som stod i frontlinja under Corona-pandemien.

De ansatte strekker seg svært langt for å få samfunnet tilbake til noen lunde normaltilstand. Jeg er likevel bekymret for konsekvensene av dette. Hva sitter vi igjen med når ansatte har jobbet alt for mye overtid, har fått flere oppgaver uten at bemanningen, som i utgangspunktet er på et absolutt minimum i de flere sektorer, ikke har blitt økt? Det vi risikerer er en kollaps i velferdstjenestene som kan bli svært dramatisk når vi ikke har ansatte med helse til å stå i arbeid, fordi de er utslitte.

Fra 12. mars har det blitt sendt ut forskjellige krisepakker. Det er bra siden vi må sikre at flest mulig har en jobb å vende tilbake til, og for at folk skal ha råd til mat. Men vi har et stort problem når kommunene ikke får de midlene som trengs og ikke blir prioritert. Arbeidsfolk som jobber ute i tjeneste vet at det allerede er alt for lite penger til drift. I oppvekst- og utdanningssektoren i dag pålegges det jf. regjeringens veiledere flere oppgaver for smittevern, uten at det legges inne flere ressurser til bemanning. Med dårlig tid til planlegging før åpning setter man de ansatte i en vanskelig situasjon. Jeg mener at det regjeringen gjør er uansvarlig og at det kan medføre fare for liv og helse.

Velferdsstaten Norge er ikke tjent med at ansatte i ute i tjeneste, som får applaus og annerkjennelse i disse dager, sliter seg ut og faller ut av arbeidslivet. Tvert imot, er samfunnet tjent med å ha en sterk offentlig sektor som kan stå oppreist i og etter koronakrisen. Det som trengs er flere hender i tjenesten og at regjeringen tar helsa til arbeidsfolk på alvor og sørge for at kommunene får tildelt midler nok til å øke bemanningen. For vi vil se en krise av helt andre dimensjoner den dagen velferdsstaten kollapser.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse