Cecilie Myrseth er ny fiskeripoltitisk talskvinne i Arbeiderpartiet. Foto: Jørn Mikal Hagen/Fiskeribladet

Ap har fått ny fiskeskipper

Den nyvalgte stortingsrepresentanten Cecilie Myrseth, fra Lavangen i Troms, overtar etter Ingrid Heggø som fiskeripolitisk talskvinne for Ap.

Myrseth er en ung og dyktig politiker som også i rollen som fylkesrådsleder i Troms og leder i Troms Arbeiderparti, har vist interesse og engasjement for lakseoppdrett, kyst- og fiskeripolitikk.

Fiskeribladet skriver at Arbeiderpartiet gjennom å utnevne Myrseth nå flytter fiskerimakten fra Vestlandet til Nord-Norge. Vel, det gjenstår å se, for også tidligere har partiet hatt talspersoner nordfra uten at partiets politikk på saksområdet er vesentlig endret.

Dessuten er det en tung jobb å rokke ved de seige maktstrukturene i selve næringen, og mange politikere har gått friskt ut, for siden å falle inn i konsensus etter å ha blitt introdusert for makten i Norges Fiskarlag og rederiforeningen Fiskebåt.

Den skjebnen håper vi Myrseth unngår. Men hun vil trolig komme til å oppleve at Ap i enda sterkere grad enn før vil stå i spagaten mellom kystfiske og havgående trålfiske.

Det er vel ikke lengre noen særlig grunn til å tvile på at det kystnære fisket er den i særklasse mest lønnsomme driftsformen. Vi behøver ikke gå lengre enn til de nyeste sjømatsuksessene på Senja og i Vesterålen for å forstå hvorfor.

Landinger fra den klassiske kystflåten gir nå store overskudd og rekordartet eksport, og bidrar i tillegg til stor verdiskapning lokalt. I for mange år har Ap strevd med å ta denne erkjennelsen inn over seg, og i stedet hatt fokus på den kapitalintensive trålerflåten.

Derfor har man også lagt for mye vekt på å beskytte gamle ordninger, for eksempel leveringsplikten, som aldri kommer til å fungere i en globalisert økonomi.

Fremtidens fiskeripolitikk må i stedet utformes med utgangspunkt i stedbundne ressurser. Og det har etter hvert blitt mer og mer naturlig at den kystnære flåten i Nord-Norge må få tilgang på en større del av kvotene enn i dag.

I nord er det uten tvil forventinger til Myrseth i hennes nye rolle. Vi håper hun kan gå i bresjen for en fiskeripolitisk modernisering i Arbeiderpartiet, som tilfører mer ressursmakt til den den nordligste landsdelen, med en gradvis omfordeling av totalkvoter fra hav til kyst.

Det bør hun gjøre i trygg forvissning om at det i sum vil tjene interessene til Norge som samfunn, ikke en bestemt del av landet. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse