Annonse
Foto: Tromsø Arbeiderparti
Klimakrisen er den største utfordringen i vår tid, og den hører hjemme i et lokalvalg, fordi det er i kommunene vi lever livene våre. Vi må starte med oss selv, skriver Tone Marie Myklevoll. Foto: Tromsø Arbeiderparti

Arbeiderpartiet er et miljøparti

Ensakspartier har ikke hevd på klimasaken, skriver Tromsø Arbeiderpartis Tone Marie Myklevoll.

Gjennom alle tider har Arbeiderpartiet vært et breddeparti, som har tatt de store kampene for å bygge et samfunn der alle skal med. Miljøpolitikk handler om oss alle. Klart vi skal bidra. Det har vi i Arbeiderpartiet både historie og ny politikk for.

I iTromsø 9. august sier Askild Gjerstad (MDG) at Tromsø Arbeiderparti ikke er et miljøparti. Det er jeg sterkt uenig i. Arbeiderpartiet kjemper for miljøet, også når vi ser ut til å tape på det på kort sikt. MDG har derimot ingenting å tape, fordi de er et ensaksparti. Gjennom alle tider har Arbeiderpartiet vært et breddeparti, som har tatt de store kampene for å bygge et samfunn der alle skal med. Miljøpolitikk handler om oss alle. Klart vi skal bidra. Det har vi i Arbeiderpartiet både historie og ny politikk for.

Tromsø Arbeiderparti var først med å opprette egne stillinger med ansvar for klima i Tromsø kommune. Aktivt har vi jobbet med svevestøvproblematikk, vi har bygget parker og integrert miljø i vår byutviklingspolitikk. Vi har tilrettelagt Tromsømarka, og jobber nå med å utvide prosjektet ytterligere. Vi ser miljø i folkehelse – fordi det øker sjansene for at folk blir enda mer aktive.

Vi verner Robukta til friområde for allmenheten. Vi har satt panteringer på alle søppelbokser i sentrum. Vi har sagt nei til salg av gassballonger i Tromsø. Vi har vært med på å vedta en svært ambisiøs klima-, miljø- og energiplan med over 90 tiltak, hvor miljøsaken gjennomsyrer hele drifta til kommunen. Vi har foreslått og vedtatt større vekting av miljøhensyn i kommunens innkjøp. Med vårt plastfri by-initiativ er vi pionerer i Norge. Ikke minst tok vi initiativ til forlik om byvekstavtalen. Da øker vi sjansene for å få en avtale som står seg. Tromsø som bærekraftig reisemål ble vedtatt på vår vakt.

Når vi går til valg, skal vi følge opp initiativene vi har tatt og forsterke dem – men også ta flere. Får vi velgernes tillit, vil vi etablere en ordning med bysykler i Tromsø sentrum og ha belønningsordninger til bedrifter som omstiller og reduserer klimautslipp. Vi vil at Tromsø kommune skifter ut bilparken med el-biler eller andre nullutslippskjøretøy. Målet er at bygg i Tromsø kommunes regi skal være plusshus. For å nevne noe. Klimapolitikk kan ikke være statisk. Den endres hele tiden. Vi må alltid stå klare til å fornye oss.

Klimakrisen er den største utfordringen i vår tid, og den hører hjemme i et lokalvalg, fordi det er i kommunene vi lever livene våre. Vi må starte med oss selv. Ensakspartier har ikke hevd på klimasaken – klimakamp uten å ta med resten av alle de andre små og store kampene samfunnsbygging består av, er både farlig, urettferdig og kortsiktig. Miljøkamp er også å utjevne forskjeller. Fordi det er forskjell mellom klimafotavtrykkene mellom de som har mye og de som har lite. Klimapolitikk uten det sosiale aspektet er både dårlig politikk og dårlig strategi.

Vi er veldig mange i Arbeiderpartiet som har klima og miljø som vår aller viktigste sak. Klimakampen kan kun vinnes om vi alle bidrar. Tromsø Arbeiderparti har bidratt og skal fortsatt gjøre det.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse