Annonse
Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Arbeiderpartiet i ideologisk slalomkjøring nedover Finnheia.

Det varmet at Arbeiderpartiet sa nei til å gå inn for å støtte en hytteby, for hvem har råd til å kjøpe seg hytte i den størrelsen og prisklassen det legges opp til i forbindelse med AC? I alle fall ikke de med dårlig økonomi og det er vel de Arbeiderpartiet først og fremst bør ha fokus på. I alle fall var det slik en gang.

Jeg har lenge vært et passivt medlem av Tromsø Arbeiderparti. Et parti jeg gjerne vil støtte, men ikke har tid og kapasitet til å jobbe særlig aktivt for. Halvhjertet innsats er ikke noe jeg ønsker å gå inn i politikken med, men jeg betaler i alle fall min medlemskontingent.

I vår dukket det likevel opp en sak som påkalte mitt engasjement, og det var at Arbeiderpartiet hellet mot å si nei til den store hyttelandsbyen som var planlagt i forbindelse med planene om Arctic Center. Det varmet at Arbeiderpartiet sa nei til å gå inn for å støtte en hytteby, for hvem har råd til å kjøpe seg hytte i den størrelsen og prisklassen det legges opp til i forbindelse med AC? I alle fall ikke de med dårlig økonomi og det er vel de Arbeiderpartiet først og fremst bør ha fokus på. I alle fall var det slik en gang. Det var småkårsfolk Arbeiderpartiet kjempet for, ikke de med høye inntekter og luksusvaner. Men ideologi er ikke noe man diskuterer lenger og jeg har mange ganger tenkt at kanskje omgås ikke Arbeiderpartipolitikere folk som har svært dårlig råd, ja til og med er under fattigdomsgrensa, men er blitt en krets av folk med bunnsolid økonomi som egentlig ikke skjønner hvordan det er å være fattig i dagens Norge.

Så kom de som kjente Arbeiderpartiets historie på banen i Arctic Center-saken! Og ikke minst kom AUF på banen. Sistnevnte gruppe vet at det som man tenkte for førti år siden ikke nødvendigvis er gjeldende i dag. I dag lærer ungdom masse om hva som skader natur og miljø på skolen. De lærer også masse om historia til svensksamene som var på Kvaløya en gang og om hvordan det er å drive med reindrift på Kvaløya i dag. Når en Arbeiderpartveteran som Torbjørn Trondsen, som også er en sterk tilhenger av AC, melder seg ut av Arbeiderpartiet på grunn av at han blant annet mener AUF har fått for stor makt etter det som skjedde på Utøya, tenker jeg at det er helt greit at han melder seg ut. Det er en del ting han ikke har forstått.

Arbeiderpartipolitikerne i Tromsø er under sterkt press. Mange i Arbeiderpartiet er for Arctic Center. Det brukes gylden retorikk i mange sammenhenger. Enkelte medlemmer av Arbeiderpartiet skriver på facebook at «det skal bli fint å se at det blir liv i siidaen igjen og at det kommer folk dit som kan videreføre den samiske historia”. For et narrespill. Dette handler overhodet ikke om å videreføre noen historie, men om å få en skiheis ved siden av hytteveggen. Jeg håper Arbeiderpartiet etter slalomkjøringa lander ved gapahuken på Finnheia. Fra den er det utsyn, ikke minst ideologisk.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse