Annonse
STØRE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i en typisk sommeridrett under AUFs sommerleir på Gulsrud tidligere i sommer.

Da kan ikke Arbeiderpartiet vandre i tåkeheimen

Da kan ikke Arbeiderpartiet vandre i tåkeheimen. Hva venter de på? At den blåblå regjeringen og Høyre skal knekke nakken på OL-saken?

Mens debatten om et OL i Oslo i 2022 raser i media og kommentarfeltene, sitter Arbeiderpartiet stille i båten. Formelt sett. Partileder Jonas Gahr Støre har brukt mye energi på å fortelle at Ap ikke vil konkludere før den borgerlige regjeringen har fattet sin beslutning, og fremmer sak om statsgaranti for Stortinget. Men samtidig har han i vage ordelag formulert seg i retning av et personlig ja til Oslo-OL.

Til Bergens Tidende uttalte Støre følgende, om meningsmålingene som har vist et klart folkelig flertall mot et Oslo-OL i 2022.

– Jeg mener å huske at målingene også var negative før Lillehammer-OL i 1994. Et OL er ikke bare et to ukers idrettsarrangement. Det handler om både folkehelse og infrastruktur. I samme intervju sier han:

– Jeg forholder meg til at vi som har fått et politisk ansvar må ta de nødvendige beslutningene. Da teller holdningene blant folk selvsagt inn, men dette avgjøres ikke gjennom meningsmålingene.

Dette er en form for dobbeltkommunikasjon som Arbeiderpartiet må rydde opp i. Straks. Norges største politiske parti kan uansett ikke sitte som en passiv politisk bokholder i het debatt, som engasjerer folk fra landsende til landsende, og som i stor grad handler om verdier og samfunnssyn. Da kan ikke Arbeiderpartiet vandre i tåkeheimen. Hva venter de på? At den blåblå regjeringen og Høyre skal knekke nakken på OL-saken?

Fakta om OL i Oslo 2022 ligger jo der. En 14 dagers idrettsfest vil koste milliarder av kroner, som må hentes fra vår felles samfunnskasse. For mange koker det ned til følgende enkle verdispørsmål: Skal Norge understøtte det udemokratiske og grådige pampeveldet i dagens IOC, ved å ta på seg et arrangement som andre vestlige demokratier har takket nei til? 

Den gamle Arbeiderparti-kjempen Thorvald Stoltenberg var befriende klar i VG nylig. Han sier nei til Oslo-OL, fordi han mener dette er det sterkeste virkemiddelet Norge kan bruke for å tvinge fram reformer i IOC. Også vår egen stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen har vært tindrende klar i sin motstand mot et OL i Oslo. Nå venter vi bare på klarhet fra Youngstorget. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse