Annonse
Justisminister Sylvi Listhaug gikk for langt med sitt utspill, slikt skal ikke forekomme fra en statsråd. Men hva er egentlig Arbeiderpartiets løsning på problemet med fremmedkrigerne? spør Jan Skogheim.

Arbeiderpartiet vs. Listhaug

Burde ikke nasjonens interesser veie tyngst? Tyngre enn statsborgerskapet til 5-10 personer med dobbelt statsborgerskap? Hva er Arbeiderpartiets løsning på problemet?

15.03.18 skulle Listhaug be Arbeiderpartiet om unnskyldning for sitt omstridte Facebook-innlegg der hun hevdet at Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Det ble en selsom opplevelse. Ikke bare nektet hun å følge det manuset hun og statsminister Solberg hadde avtalt på forhånd. Hun klarte heller ikke å gi inntrykk av å være en angrende synder da det måtte press til for å få frem noe som lignet en unnskyldning.

Listhaug har alltid vært en politiker som sier det hun tenker. Eller det hun for så vidt vet vil skape splid. Denne gangen gikk hun i midlertid for langt. At hun som statsråd påstår noe slikt skal ikke forkomme. Hennes stadige hang til å sette ting på spissen for å skape debatt og få frem politiske motsetninger virker mot sin hensikt. Og grunnen er retorikken hun bruker. En retorikk som ikke bare har en brodd i seg mot særlig Arbeiderpartiet, men som også virker sårende på grupper i samfunnet. Uansett om de er medlemmer av Arbeiderpartiet eller ikke. Det gjør ikke saken bedre at hun har jobbet som kommunikasjonsrådgiver for First House mens hun var vara til Stortinget. Så hun vet nok meget godt hva hun gjør.

Saken det gjaldt denne gangen var hva vi skulle gjøre med fremmedkrigerne. Listhaug mener at politiet uten lov og dom skal kunne frata fremmedkrigere sitt statsborgerskap. En svært inngripende handling skulle en normalt tro. Men sakens kjerne er blåst ut av proposisjoner. Tiltaket gjelder ifølge PST (Politiets sikkerhetstjeneste)  kun 5-10 personer. Og kun personer med dobbelt statsborgerskap. PST mener forslaget ville være et svært nyttig tiltak for dem i arbeidet mot terror og støttet forslaget da det var ute på høring. Særlig nyttig ville det vært overfor personer som driver utstrakt radikaliseringsvirksomhet.

At Listhaug gjorde Arbeiderpartiets nei til et slikt forslag til et Facebook-innlegg hvor hun kom med beskyldninger om at Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet var, for å si det mildt, ubetenksomt. Særlig når hun visste hvor hardt rammet Arbeiderpartiet ble av ABB’s uhyrlige gjerninger på Utøya. Hun burde visst at det ville såre særlig medlemmene i AUF, de overlevende, deres familier og venner.

Men tilbake til essensen i forslaget. Hva er egentlig problemet med det, Arbeiderpartiet? Det gjelder svært få personer. De utgjør ifølge PST en trussel mot sikkerheten i Norge. Er det individets rettsikkerhet som skal komme foran nasjonens? Burde ikke nasjonens interesser veie tyngst? Tyngre enn statsborgerskapet til 5-10 personer med dobbelt statsborgerskap? Hva er Arbeiderpartiets løsning på problemet? Det kunne være interessant å få vite. Svar utbes!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse