Annonse
Støre sa etter valgnederlaget at partiet skulle være konstruktive i opposisjon. Vel og bra, men det kom bare alt for sent. Og det er slett ikke godt nok fundert i partiorganisasjonen, skriver Jan Skogheim. Foto: Arbeiderpartiet

Slutt med sutringen!

Lytt til de som har skoen på og vet hvor den trykker. Ikke rådgivere som knapt nok har tatt sin hånd i ærlig arbeid.

Etter valgnatten, hvor Erna Solberg etter alt å dømme fortsetter som statsminister, bør Ap virkelig ta seg en selvransakelse. Og da mener jeg ikke bare partiledelsen, men også partiets tillitsvalgte rundt om i landet. 

Støre sa etter valgnederlaget at partiet skulle være konstruktive i opposisjon. Vel og bra, men det kom bare alt for sent. Og det er slett ikke godt nok fundert i partiorganisasjonen. For når en leser hva tillitsvalgte i ledende posisjoner rundt om i kommunene får seg til å skrive på sosiale medier og i pressen er det ikke rart at vi gjorde et dårlig valg. Og kommer til å gjøre dårlige valg fremover om ikke oppførselen endrer seg. 

Det ”skytes” på politiske motstandere i hytt og pine. De gis ansvaret for ting vi selv har vært med å vedta. Det lefses med sannheten og det bygges murer mot dem vi burde finne sammen med i saker. Det er nemlig ikke slik at alt vettet og kunnskapen befinner seg i vårt parti. En kan lære mye av å lytte til andre. Lærdom en kan, om en ikke har ideologiske skylapper da, bruke konstruktivt i egen partiorganisasjon. Verden er ikke svart/hvit! Og folk flest er ikke dumme! 

La meg minne dere på Arbeiderpartiets ideologi: 

Arbeiderpartiets visjon er en rettferdig verden uten fattigdom og i fred, der menneskene er frie, likestilte og har innflytelse på sine liv. Alle mennesker er unike, uerstattelige og like mye verdt. Hver av oss skal ha muligheten til å leve gode liv, i små og store fellesskap. Vi vil ha et samfunn basert på frihet, solidaritet og like muligheter for alle. Fundér litt på denne dere av våre tillitsvalgte som til enhver tid snakker negativt om politiske motstandere og uttaler dere, mot bedre vitende, om dem. Snakk om rettferdighet, solidaritet og om hvordan dere mener samfunnet bør være. 

Så til partiledelsen. Dere feilet dessverre på vesentlige ting i valgkampen. Det skal jeg ikke gå inn på her og nå. Bare be om en skikkelig selvransakelse på utspill og handlinger før, under og etter valgkampen! 

Så derfor; Slutt med sutringen og påstandene om at ”alt er andres skyld”. Bli konstruktive og lytt, og lær, av andre. Frem de gode sakene innenfor skole, omsorg, rettferdighet og fellesskap. Lytt til de som har skoen på og vet hvor den trykker. Ikke rådgivere som knapt nok har tatt sin hånd i ærlig arbeid. Kanskje vi da kan leve opp til navnet på partiet vårt? 

Nå skal jeg ikke stryke alle over en kam. Vi har mange flinke, og konstruktive, mennesker i vår organisasjon. Ikke minst i min egen kommune. Her har vi en ordfører og andre tillitsvalgte som faktisk evner å se at verden ikke er svart/hvit og som ser etter løsninger. Ikke problemer. Jeg skulle bare ønske det var slik overalt i partiet vårt!

 

 

  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse