Kristian Wilhelmsen (Berner Consult) Maja Wilhelmsen (Triko) og daglig leder Erik Joachimsen er i gang med å bygge Arctic Center. Bildet er tatt 14. desember. Foto: Emi Kjeldsberg

Arctic Center: Et helårs reiselivsanlegg som vil forandre Tromsø

14. desember 2017 var en stor begivenhet for Tromsø by. Da startet gravearbeidene for det som skal bli et helårs reiselivsanlegg av internasjonal standard i Håkøybotn på Kvaløya i Tromsø.

Prosjektet har en lang historie, der en viktig milepæl har vært reguleringsplanen for 8.000 mål friluftsområde, hotelltomt og infrastruktur. Den ble vedtatt allerede i 1988, og er like gyldig den dag i dag.

Kun 20 minutters kjøring fra Tromsø sentrum, og enda kortere fra landsdelens største flyplass, blir det nå sakte men sikkert bygd en reiselivsresort med et bredt spekter av opplevelser hele året. Alpinanlegget, med 800 høydemeter og et rikt utvalg av løyper, vil være en viktig del av dette anlegget. Vel så viktig vil alle de øvrige opplevelsestilbudene være.

Prosjektet har en lang historie, der en viktig milepæl har vært reguleringsplanen for 8.000 mål friluftsområde, hotelltomt og infrastruktur. Den ble vedtatt allerede i 1988, og er like gyldig den dag i dag. I 2008 ble en mer detaljert reguleringsplan for selve alpindelen vedtatt. I 2016 eksproprierte Tromsø kommune retten til å bruke deler av fjellet til alpinanlegg, og i 2017 fikk to grunneiere utbetalt 5,65 millioner kroner i erstatning for bruksretten til store arealer i fjellet som en følge av dette. For de øvrige grunneierne som eier eiendom innenfor regulerte løypetraséer og fremtidige stolheiser, er det inngått festeavtaler for leie av grunn.

I områdets nedre deler, på Finnheia og Håkøybotn, skal det etableres veg, parkeringsplasser, skikafé, hyttelandsby, leiligheter og hotell. De tre grunneiere i dette området har alle signert opsjonsavtaler om salg av eiendom til Arctic Center den dagen utbyggingen tar til.

Selve hyttefeltet er på 400 mål, eller 5 prosent av allerede regulert område, og er nå gjenstand for en omregulering i Tromsø kommune. Her vil det kunne bygges hytter og leiligheter for både private eiere og næringsdrivende. En positiv utvikling for denne delen av prosjektet vil bidra til at Arctic Center kan tilby et stort antall senger for utleie til turister som kommer for å oppleve Tromsø og regionen. Friluftsfolk som ønsker en bynær hytte vil kunne få muligheten til å realisere sin drøm. Eiendomsutviklingen skal i tillegg bidra til egenkapital til et heissystem som vil utgjøre en investering på 150 millioner kroner.

De samme tre grunneierne eier også sine andeler av en hotelltomt på 150 mål på Finnheia, og som altså ble regulert for 30 år siden. Detaljreguleringen vil starte den dagen en hotellinvestor og driver er klar, og vil bety ytterligere overnattingskapasitet i hotellrom og leiligheter.

Kapasitet og logistikk

Reiselivet i Tromsø har hatt en rivende utvikling helt siden BBC og Joanna Lumley`s “In search of the Northern Lights” gikk verden rundt i 2009. Hotelltallene viser med all tydelighet at det er ferie- og fritidstrafikken som har stått for nær sagt all veksten for de 20 hotellene som i dag finnes i Tromsø. På de åtte årene som har gått er antall gjestedøgn nesten doblet. Det selges på langt over 800.000 hotellnetter til hyggelige priser – i hvert fall for hotelldriverne. I februar 2017 var belegget ved hotellene på eventyrlige 92 prosent, noe som blir lagt merke til langt ut over Norges grenser.

Likevel har Tromsø beskjeden kapasitet med sine 4.600 hotellsenger. Levi har til sammenligning 24.000 senger. Vår nabo i Finland må tross dette utvide med flere hotellsenger, samt bygge ut flystripen på Kittilä flyplass for å kunne ta unna en stadig sterkere vekst fra Asia.

Tromsøs største utfordringer fremover vil være kapasitetsøkning, kombinert med en bærekraftig utvikling. Arctic Center vil etter en etableringsperiode på noen år kunne tilby et stort antall senger for turister innenfor et konsentrert område. Økning i antall senger må også kombineres med utvidelse av Tromsø Lufthavn i løpet av et par års tid. Det er av vesentlig betydning at kapasitetsøkning for senger og flyseter følger hverandre, slik at ingen av delene blir en flaskehals i fremtiden. Det er derfor positivt at flyplassen nå gjør en stor utvidelse av terminalbygning og øvrig infrastruktur.

Tromsø opplever allerede nå voksesmerter fordi nødvendig infrastruktur ikke er på plass. Begrepet bærekraft settes dermed på prøve dersom det ikke gjøres tiltak. Flere mindre steder utenfor byen opplever nå økt press både med hensyn til sanitærforhold og trafikk som følge av økt tilstrømning. I fremtiden kommer vi derfor ikke unna en diskusjon om turistskatt, slik mange destinasjoner i verden har innført. Verken velgerne eller politikerne vil se på at infrastruktur for turister skal konkurrere med skole, helse eller eldreomsorg.

Arctic Center - en mulighet

Arctic Center skal bli et fremtidsrettet reiselivsanlegg, med en arkitektur som skal være tilpasset naturen. Det vil bli lagt vekt på bruk av farger, materialer og belysning som går i pakt med omgivelsene, og hvor fotavtrykket fra den enkelte gjest skal være minimalt både med hensyn til ferdsel og miljø.

Vi skal også ta hensyn til reindriften på Kvaløya og samiske kulturminner. Samisk kultur og opplevelser skal bli en viktig del av vårt tilbud til turistene, slik at gjestene får et bedre innsyn i en viktig kulturarv samt kunnskap om reindriften i dag. Og vi skal sørge for at reinflokken får ro også i kalvingsperioden i mai måned, som er sammenfallende med lavsesong for reiselivet.

Etableringen av Arctic Center skal ikke bidra til økt rushtrafikk over Sandnessundbrua. Vi skal skape arbeidsplasser som tar biler ut av dagens kø, med kurs for Håkøybotn. Innføring av bompenger vil uansett bidra til å redusere køene.

Vi kan heller ikke stilles til ansvar dersom noen bosetter seg på sin hytte, uten tillatelse. Ingen kan bruke sin fritidsbolig som fast bopel. Men vi skal bidra til at det ikke skjer, fordi vi vil at hytteeierne skal få mest mulig avkastning ved at de frivillig leier ut sin hytte gjennom det stedlige bookingselskapet. Hotellene i sentrum skal, om mulig, få enda flere gjester fordi byen får enda flere opplevelser å by på.

Og når det gjelder alpinsenteret i Kroken vi tror at markedet for alpint vil øke, slik at det blir god plass til to skianlegg. I det hele tatt så vil Arctic Center by på langt flere muligheter for vår by, enn det de mulige negative konsekvensene representerer.

Vi som jobber med Arctic Center ønsker å bidra til at Tromsø skal bli en bedre by å bo i, samt et godt tilrettelagt reisemål for gjester fra hele verden som ønsker å oppleve en eksotisk destinasjon som blir stadig mer kjent. Vår geografiske plassering, vakker natur og et mangfold av opplevelser, vårt relativt milde men likevel stabile vinterklima, sommer med midnattssol og lyse netter, kombinert med en stor flyplass midt i destinasjonen, gjør oss attraktive og tilgjengelig for et globalt marked.

Derfor bygger vi Arctic Center.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse