Annonse
I TROMSØ: Statsminister Erna Solberg under Arctic Frontiers i Tromsø i januar i år. Foto: Jan Morten Bjørnbakk, NTB Scanpix

Arctic Frontiers er åpen for samarbeid!

Nordområdekonferansene jobber for samme sak, nemlig å fortelle de viktige historiene om nord i Oslo, i Arendal, i London og i Alaska. At vi tidvis også konkurrerer gjør oss bedre.

Er konkurransefaktoren til hinder for felles prosjekter? Ikke slik vi ser det. Vi kan utfylle hverandre. Arctic Frontiers holder døren åpen for samarbeid.

I sitt debattinnlegg i Nordlys 21. september tar Jan-Gunnar Winther til orde for økt samarbeid mellom nordområdekonferansene. Arctic Frontiers er en av fire konferansearenaer som utfordres. Vil slikt samarbeid ha verdi for oss?

Winther trekker frem det internasjonale bildet og styrking av Norges stilling internasjonalt. For oss er dette hovedfokus. Arctic Frontiers er en internasjonal plattform for dialog om Arktis der politikk møter næringsliv og vitenskap. Når Arctic Frontiers arrangeres for ellevte gang i januar 2017, ventes en rekke internasjonale ministre invitert av Statsminister Solberg og Utenriksminister Brende. Debattene på konferansen som har tema ”White Space  - Blue Future”,  vil ta for seg det større bildet i Arktis med klimautfordringer, teknologiomstilling, mennesker i Arktis, politisk samarbeid og felles forvaltning av naturressurser. Norge er verdensledende innenfor arktisk forskning og besitter verdifull kompetanse på klima, fiskeri, hav, kunnskapsrettet næringsutvikling, innovasjon og teknologiomstilling. Hva har det med denne saken å gjøre? En hel del, faktisk.

Ikke alle har tatt innover seg at det bor folk i Arktis. Miljøer i Nord-Amerika og Sentral-Europa har fremmet forslag om å forby skipstrafikk, og til og med frede regionen. Denne type ‘museumstankegang’ for våre nærområder, stedene der vi bor og skal drive næringsutvikling, kjøre våre barn på skole, og få fisken frem, er mer utbredt enn vi liker å tenke på. Det er i Norges interesse å fortelle verden vår arktiske historie.

Det er i Nord-Norges interesse å være med på å ta ansvar for regionen og for å løfte frem saker som er viktige for oss. Det er lett å tenke at VIP’ene sitter i sine nystrøkne dresser på konferanser og drøfter høytflyvende saker som ikke angår den jevne nordlending. Noen vitser om ”bullshitbingo” og fine middager. Men husk: det er vår region og vår fremtid de snakker om. Våre havområder. Vår hverdag. Vi er Arktis. Ungdommer fra Alaska, kommende ledere fra en rekke land, næringslivets tungvektere og politiske beslutningstakere fra inn og utland reiser inspirerte hjem: Nord-Norge er høyteknologisk, online, cashless og i vekst! I dette bildet er Arctic Frontiers, Kirkeneskonferansen, Agenda Nord-Norge og High North Dialogue våpendragere. Og i samme univers.

Har vi noe å lære av Kirkeneskonferansen? Helt klart. Derfor deltok vi i Arctic Frontiers på årets konferanse i Kirkenes. Vi samtalte, vi lærte og diskuterte. Vi møtte russere, finner, samer, ministre og gründere. I likhet med de andre tilstedeværende kjente vi på ærefrykt under den storslagne åpningen av Barents Spektakel. På snøhotellet følte vi stolthet på vegne av Nord-Norge og den unike skaperkraften. Vi fotograferte og tvitret.

Hva så med Bodø? Arctic Frontiers har pågående samarbeid og hyppig kontakt med High North Dialogue. Ved siden av deltagelse på konferansen tok vi aktivt del i en spennende Norge-Alaska dialog ledet av Arne O. Holm under Arendalsuka. Fylkesrådsleder i Nordland Thomas Norvoll skal delta på Arctic Frontiers utreiseseminar i Stockholm i oktober for å fortelle suksesshistorier fra Nordland. High North Dialogue og High North News vil utvilsomt være blant disse. Fra Tromsø har Agenda Nord-Norge vokst seg frem som en sterk regional stemme. Dette er ikke tilfeldig. Også her har vi deltatt og holder dialogen åpen. Er konkurransefaktoren til hinder for felles prosjekter? Ikke slik vi ser det. Vi kan utfylle hverandre. Arctic Frontiers holder døren åpen for samarbeid.

La oss til slutt vende tilbake til Winthers konkrete oppfordring og Arctic Frontiers. Kan vi samarbeide med de andre arenaene, og vil dette gjøre oss bedre? Absolutt. Derfor har vi tatt initiativer mot våre konferansekolleger, og vi skriver det gjerne også i avisen. En felles visjon eksisterer allerede. Vi har alle debatt og meningsbryting som levebrød. I noen tilfeller vil det være ordskiftet mellom oss som tjener vår felles sak, i andre tilfeller vil det være konkret samarbeid. I det internasjonale bildet har vi mye å tjene på å styrke hverandre. Kirkenes, Bodø og Tromsø - la det være klart: Arctic Frontiers ville være stolt medlem i en slik nordnorsk kvartett.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse