Annonse

Arctic Race og kommuneøkonomi

Det blir helt feil at den skrinne kommunekassa skal tappes for så mange millioner, mens Tromsøs mange vellykkede finans- og næringsaktører i hovedsak bare skal skumme fløten.

I august i år vil Tromsø ta på seg vertskapet til to etapper av det fabelaktige sykkelrittet  Arctic Race of Norway. Arrangementet er, som vi alle har kunnet bivåne tidligere år, en fantastisk merkevarebygging av hva vår nordlige landsdel kan by på av unik natur og ditto opplevelser. For spesielt reiselivet i nord er TV-sendingene som når langt ut i den sykkelinteresserte verden, en fantastisk gavepakke. Denne markedsføringen av hva Nord-Norge kan tilby turister av opplevelser er nesten ikke mulig å verdsette.

Da sykkelrittet sist var innom Tromsø i 2014 utløste den en øyeblikkelig meromsetning på 46 millioner kroner. Beløpet vil ganske sikkert vokse under årets arrangement. Nå tar Tromsø kommune sikte på å legge inn 6,4 millioner offentlige kroner i støtte til Arctic Race of Norway. Det er forståelig nok stor entusiasme blant kommunepolitikerne over å kunne være vertskap for det spektakulære sykkelrittet. Men like forståelig er det at svært mange av dem, på tvers av partigrensene, er meget skeptiske til å skulle bruke så store penger på å sponse arrangementet. Denne skepsisen strekker seg fra Høyres Rolleiv Lind til Jens Ingvald Olsen i Rødt.

Vi deler deres forbehold når det dreier seg om så store beløp som dette. Advarslene fra dem og mange andre lokalpolitikere er betimelige. Av flere gode grunner. Rolleiv Lind peker bl.a. på at et annet stort og fantastisk viktig idrettsarrangement, Midnight Sun Marathon, som samler 3-4000 deltakere, får svært lite økonomisk støtte fra kommunen. Skal kommunen nå stille opp med 6,4 millioner til Arctic Race, fremstår dette som en uforståelig forskjellsbehandling. Når man i tillegg tar i betraktning Tromsø kommunes hardt pressede økonomi, bør kommunen tenke seg om mer enn en gang hvorvidt dette er en fornuftig og nødvendig pengebruk.

Høyres forslag i kommunestyret om å invitere næringslivet med i en sponsorpool, fikk heldigvis flertall. Det er etter vår mening også den riktige tilnærmingen. Det blir helt feil at den skrinne kommunekassa skal tappes for så mange millioner, mens Tromsøs mange vellykkede finans- og næringsaktører i hovedsak bare skal skumme fløten. Vi tror også at mange aktører i det lokale næringslivet ser dette og vil stille opp. Det er på alle måter en meget god investering både for byen, næringsinteressene og Tromsøs innbyggere. Men det er ikke det offentlige som skal dra lasset her. Tromsø kommune skal bruke sine midler til å sikre velferd, skolegang og omsorg for både store og små innbyggere. I tilfellet Arctic Race bør først og fremst privat sektor vise ansvar og bidra til at Tromsø legger til rette for dette flotte arrangementet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse