Annonse
Geir Sætre er ikke spesielt imponert over dette innlegget fra kommunelege Hanne Heszlein-Lossius.

Hjernedødt tøyseinnlegg fra kommunelegen

Argumentasjonen til Lossius blir derfor like hjernedød som om den spanske avisen El Pais skulle fraråde spanske turister å reise på bilferie til Berlevåg, med henvisning til at det var mange bilbranner i Norge.

Normalt sett tilhører leger en profesjon som uttaler seg velfundamentert og saklig. Å argumentere mot dem blir således en eksersis som krever kunnskap og presisjon, hvis meningen er å si hevde at de tar feil. Men ikke alle leger er slik. Hanne Hezlein-Lossius, kommunelege i Berlevåg er en av dem. 

I et velskrevet tøyseinnlegg, som har blitt gjengitt på flere medie-plattformer, bruker kommunelegen svært populistiske og til dels tåpelige argumenter for å fremme sitt syn  på at alle som reiser til Spania på ferie driter i norsk helsepersonell og ignorerer eldre personer i sine nære omgangskrets.  Argumentene hun bruker er smittetallene for Spania, som hun sammenlikner med Norges, og skjærer alle over en kam. Normalt sett er det å generalisere på et slikt grunnlag nærmest å anse som uprofesjonelt og noe som tilhører de uvitende, og jeg vet ikke hvor kommunelegen nedverdiger seg til å bli satt i slike båser.

Lossius nevner steder som Gran Canaria, Mallorca, Malaga og et eget definert område som hun velger å kalle Puerto de Corona. Sikkert for å gjøre et billig poeng på at Spania har sett store smittetall. Det kommunelegen bommer på er imidlertid at de stedene hun nevner har langt lavere smittefrekvens enn for eksempel Oslo. De fire store feriestedene i provinsen Malaga – Mijas, Fuengirola, Marbella og Estepona – har sett vel 700 tilfeller siden pandemien brøt ut. Dette fordelt på et innbyggertall på rundt 380.000, tilsier at risikoen der er like stor den er i Danmark. Balearene, som Mallorca tilhører, har lavere smittetall. Kanariøyene har drøyt to tusen tilfeller, fordelt på over to millioner innbyggere, og har et smittetall som er langt lavere enn hva vi har i Norge. Hvorfor argumenterer hun ikke like sterkt for at vi skal holde oss borte fra Oslo også?

Argumentasjonen til Lossius blir derfor like hjernedød som om den spanske avisen El Pais skulle fraråde spanske turister å reise på bilferie til Berlevåg, med henvisning til at det var mange bilbranner i Norge. Jeg antar at selv kommunelegen ville hevde at dette var feil, all den tid majoriteten av bilbranner skjer i Oslo. Eller kanskje hun faktisk ville synes at det er slik man skal argumentere – skjære hele landet over én kam?

Bedre blir det ikke i artikkelen når hun hevder at SAS og Norwegian, som transporterer norske turister til disse tilnærmet ufarlige områdene, burde vært nektet å drive lovlig business. Er det en planøkonomi kommunelegen drømmer om? Mest komisk blir det imidlertid når hun påstår at flyselskapene allerede har fått forsynt seg nok av fellesskapets midler. At hun ikke evner å skille mellom lånegarantier og støtte er trist lesning. La oss for all del håpe at hun ikke mener at unge mennesker som oppsøker en bank for å ha seg en lånegaranti når de skal ut på boligmarkedet, urettmessig forsyner seg av midler fra fellesskapet?

Det er alltid befriende når engasjerte mennesker skriver spissformulerte tøyseinnlegg. Bekymringsfullt blir det først når hun gjør det i regi av sin rolle som kommunelege. La oss derfor håpe, særlig med tanke på Berlevågs innbyggere sitt ve og vel, at kommunelegen behandler pasienter med større forståelse enn hun behandler fakta.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse