Annonse
Norges Bank CC BY-ND 2.0

Russisk supermarkedkjede satser i Arktis med penger fra Oljefondet

Etter en nedgang har Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) økt investeringene i Russland til samme nivå som før krisen i 2014. Den russiske detaljhandelsgiganten Magnit er et av fondets investeringsobjekter.

Magnit er den eneste blant de ledende forhandlerne i Russland som har bygget opp et slikt logistikkompleks i Arktis

Magnit har åpnet sitt første distribusjonssenter nord for Polarsirkelen. Eksportindustrien kan forvente at Magnit kommer til å videreutvikle den arktiske distribusjonsinfrastrukturen, som er strategisk tilpasset nordnorske eksportvarer.

«Магнит» открыл первый распределительный центр за Полярным кругом

Detaljhandelskjeden Magnit (Магнит/Magnet) er den eneste blant de ledende forhandlerne i Russland som har bygget opp et slikt logistikkompleks i Arktis. Det totale arealet på lageret er mer enn 33.000 kvadratmeter. Det vil betjene rundt 150 utsalgssteder for Magnit i Murmansk fylke og utover.

Magnit er for tiden den største private arbeidsgiver i Russland. Antall ansatte i selskapet er på mer enn 280.000 mennesker, og prosjektet i Arktis kommer til å skape omtrent 400 nye jobber.

Deloitte om PJSC “Magnit”: №51 in The Global Powers of Retailing. Top 250 companies achieved strong growth (Global Powers of Retailing 2019)

Magnit - investor relations

Ifølge SSB er den russiske økonomien på vei opp igjen: ”I de råvareproduserende økonomiene Russland og Brasil ser situasjonen nå ut til å ha snudd. År-over-år-vekstratene tyder på at veksten i Russland er positiv og i ferd med å ta seg opp… I begge land har inflasjonen i det siste kommet markert ned. Dette har skapt rom for ekspansiv pengepolitikk. Perioden med fallende BNP ser derfor ut til å være over for denne gang”.

SSB - konjunktursituasjonen internasjonalt, Russland s.4

Norsk olje- og gassindustri går foran i arbeidet med å fornye samarbeidet med det russiske næringslivet i store prosjekter. Gjennom sine investeringer er Oljefondet blitt en synlig norsk markedsaktør i Russland, på linje med Equinor. Equinor og Statens pensjonsfond utland er trolig de største norske aktørene i den nye modellen for økonomisk samarbeid mellom Norge og Russland. Den vanskelige perioden synest i hovedsak å være over.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse