Annonse
Norges Bank CC BY-ND 2.0

Russisk supermarkedkjede satser i Arktis med penger fra Oljefondet

Etter en nedgang har Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) økt investeringene i Russland til samme nivå som før krisen i 2014. Den russiske detaljhandelsgiganten Magnit er et av fondets investeringsobjekter.

Magnit er den eneste blant de ledende forhandlerne i Russland som har bygget opp et slikt logistikkompleks i Arktis

Magnit har åpnet sitt første distribusjonssenter nord for Polarsirkelen. Eksportindustrien kan forvente at Magnit kommer til å videreutvikle den arktiske distribusjonsinfrastrukturen, som er strategisk tilpasset nordnorske eksportvarer.

«Магнит» открыл первый распределительный центр за Полярным кругом

Detaljhandelskjeden Magnit (Магнит/Magnet) er den eneste blant de ledende forhandlerne i Russland som har bygget opp et slikt logistikkompleks i Arktis. Det totale arealet på lageret er mer enn 33.000 kvadratmeter. Det vil betjene rundt 150 utsalgssteder for Magnit i Murmansk fylke og utover.

Magnit er for tiden den største private arbeidsgiver i Russland. Antall ansatte i selskapet er på mer enn 280.000 mennesker, og prosjektet i Arktis kommer til å skape omtrent 400 nye jobber.

Deloitte om PJSC “Magnit”: №51 in The Global Powers of Retailing. Top 250 companies achieved strong growth (Global Powers of Retailing 2019)

Magnit - investor relations

Ifølge SSB er den russiske økonomien på vei opp igjen: ”I de råvareproduserende økonomiene Russland og Brasil ser situasjonen nå ut til å ha snudd. År-over-år-vekstratene tyder på at veksten i Russland er positiv og i ferd med å ta seg opp… I begge land har inflasjonen i det siste kommet markert ned. Dette har skapt rom for ekspansiv pengepolitikk. Perioden med fallende BNP ser derfor ut til å være over for denne gang”.

SSB - konjunktursituasjonen internasjonalt, Russland s.4

Norsk olje- og gassindustri går foran i arbeidet med å fornye samarbeidet med det russiske næringslivet i store prosjekter. Gjennom sine investeringer er Oljefondet blitt en synlig norsk markedsaktør i Russland, på linje med Equinor. Equinor og Statens pensjonsfond utland er trolig de største norske aktørene i den nye modellen for økonomisk samarbeid mellom Norge og Russland. Den vanskelige perioden synest i hovedsak å være over.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse