Annonse
Arne Luther og Torbjørn Trondsen har konstruert opp et budskap fra Myrseth, som ikke finnes. Hvordan skal jeg kunne stole på at det dere sier i fremtiden er sant? skriver Kristin Røymo. (Foto: Nordlys arkiv)

Arne Luther og Torbjørn Trondsen bør be ydmykt om unnskyldning

Alminnelig folkeskikk tilsier at gjør man en feil, så beklager man. Synes herrene selv at de er hevet over folkeskikken, eller må kvinner fortsatt «tåle såpass» fra gamle menn som opptrer som om de har monopol på enhver, også den oppkonstruerte, sannhet?

Over mange år har Arne Luther og Torbjørn Trondsen (heretter herrene) hatt sterke og viktige stemmer i fiskeripolitikken. De har brukt stemmene, med høyt lydnivå, både i offentligheten, innad i Arbeiderpartiet og i sine jobber i Fiskeridirektoratet og på UiT. Begge har nytt stor respekt både lokalt og nasjonalt. 

Jeg skal innrømme at jeg alltid har tenkt at fordi lydnivået har vært såpass kraftig, så har budskapene vært ekstra viktige. Tydelige meninger - dette er rett - dette er feil. Så også i forrige uke. Da fikk Cecilie Myrseth, min partikollega og venn, så ørene (iallefall mine ører) flagret. Herrene fremsatte påstander om uttalelser hun skulle ha kommet med i forbindelse med den forestående kvotemeldingen, som skulle være helt bak mål. Da Myrseth avviste at hun var skyldig i saken, så dukket det opp en korrigering av den påståtte situasjonen. 

Synes du det er vanskelig å følge med? Hold konsentrasjonen og forsøk å tenk på den krangelen du hadde med din partner den gangen da du stadig ble anklaget for nye ting etterhvert som anklagene falt på sin egen urimelighet. Denne situasjonen ligner. 

For da herrenes anklage falt på sin egen urimelighet (de hadde ikke vært tilstede under Myrseths tale, OG de hadde misforstått) så innrømte de den ene delen av misforståelsen, den som dreide seg om hvor Myrseth hadde holdt den påståtte talen. Den var nå istedet holdt på et møte der det etterhvert viser seg at verken Myrseth eller herrene var tilstede. På toppen av det hele kom herre nr 3 inn i bildet (Bjørn Willumsen) - for å forsvare de opprinnelige herrene. Fordi de hadde hatt rett i hvor mye fisk som ble fanget kystnært og lenger ut i havet - så hadde de naturligvis, sannsynligvis også rett i deres påstander om Myrseth, nærmest uavhengig av hvorvidt hun hadde snakket og hva hun hadde sagt. 

Jeg har gått svanger med denne kommentaren i etpar dager. Imidlertid var heller ikke jeg tilstede på dette siste møtet der verken Myrseth eller herrene var tilstede. Av gammel vane og generell tiltro til menn(eskeheten) har jeg gjennom disse dagene kjempet med å la det komme tiltalte (herrene) til gode at det kunne være noe i den opprinnelige anklagen. Saken er at det hadde vært så flott hvis så var tilfelle: vi har en uenighet - den er kommet til uttrykk, den er ekte. Myrseth sier så - herrene sier annerledes; kjør debatt. Men så murrer det for mye. Jeg måtte be om å få lese den talen Myrseth var anklaget for å ha latt sin partikollega Torbjørn Bongo lese, på det møtet hun selv ikke deltok på. 

Og jeg ble så uendelig skuffet. Arne Luther og Torbjørn Trondsen har konstruert opp et budskap fra Myrseth, som ikke finnes. Hvordan skal jeg kunne stole på at det dere sier i fremtiden er sant? Dere har en mulighet til gjenvinne ære og tillit, og det er ved snarest å be Cecilie Myrseth om en uforbeholden unnskyldning for de anklagene dere har rettet mot henne denne uken.

Gjennom historien har vi hatt sterke, dyktige kvinner som har tatt ansvar i fiskeripolitikken. Helga Pedersen og Harrieth Andreassen er to av dem. Dessverre har de måttet tåle mengder av hets fra mektige menn i og i nærheten av næringen. Det har vært latterliggjøring og stigmatisering, og som nå, regelrett løgn. 

Alminnelig folkeskikk tilsier at gjør man en feil, så beklager man. Synes herrene selv at de er hevet over folkeskikken, eller må kvinner fortsatt «tåle såpass» fra gamle menn som opptrer som om de har monopol på enhver, også den oppkonstruerte, sannhet?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse