Annonse
REAGERER: _ At landsmøtet, som Unge Høyres sitt høyeste organ tar forslaget opp til votering, og man hører lyden av vill jubel i salen fra folk som stemmer for, det sjokkerer meg veldig, sier Nils Kristian Winther. Foto: iFinnmark

Artig med samene

Spesielt vondt var det at hånet mot den samiske befolkningen kom fra mine egne.

Det kan være fristende å ha det artig på andres bekostning, og ekstra artig kan det bli det når de andre er minoriteter. I dette tilfellet er det samene.

På Unge Høyres landsmøte i helga ble det søndag morgen fremmet et forslag om å gi samene dispensasjon og særrettigheter til casino- og bordelldrift  i samiske områder. Innholdet tyder på at forslaget kanskje ble klekket ut på nachspielet noen timer i forveien, for å teste landsmøtets festdeltakere.

 Forslagsstilleren sier selv at det hele var ment som en tullete fleip, og at han regnet med at forsamlingen ville forstå det. Da han så at noen misforsto (!), gikk han på talerstolen og sa at forslaget var en spøk.

Det hjalp lite, for salen var allerede i løftet stemning, dette var artig, og dermed ble det foretatt en uhøytidelig votering, hvor mange stemte for forslaget.

­­_ At landsmøtet, som Unge Høyres sitt høyeste organ tar det opp til votering, og man hører lyden av vill jubel i salen fra folk som stemmer for forslaget, det sjokkerer meg veldig, sier Nils Kristian Winther til NRK. Han er tidligere leder av Unge Høyre i Finnmark. Nå har han meldt seg ut av ungdomsorganisasjonen i protest, og gått over i moderpartiet Høyre.

_ Forslaget var både nedverdigende og en dårlig spøk, sier han. _ Spesielt vondt var det at hånet mot den samiske befolkningen kom fra mine egne, sier han til iFinnmark. Han synes det er merkelig å bli kalt for hårsår av andre fra Unge Høyre når han kritiserer opptrinnet, og mener det viser mangel på kunnskap om samisk kultur og levemåte.

Det har han jo helt rett i, for hvis noen av delegatene virkelig tok forslaget seriøst, vitner det om alvorlig kunnskapsløshet hos framtidige politikere.

Samene tåler nok en spøk. Men den underliggende kommunikasjonen i denne spøken, er det verre med. Den er stygg og stinn av fordommer, og forbinder samer med horehus og spillebuler. Med andre ord: aktiviteter som i det norske samfunnet for øvrig er ulovlige, kan vel være passende «næringsvirksomhet» for å få fart på verdiskapingen i samiske områder.

Mer nedverdigende kan det knapt bli.

Jeg skjønner godt at Nils Kristian Winther føler seg såret over hendelsen. For det er ikke bare innholdet i spøken som rammer, det handler også om settingen. Dette var ikke plump underholdning på julebordet. Det var landsmøtet til Unge Høyre, etter at møtet var satt søndag morgen. Da forventer man at nachspielet er over.

Det går an å tenke seg om før man handler. Det slår kanskje an på et nachspiel å klistre plumpheter til en minoritet, for å ha det gøy på skikkelig primitivt vis . I landsmøtesalen tar det seg ikke ut når minoriteten, helt bevisst, blir fornedret og gjort narr av.

_ Prøv å bytt ut ordet same med homofil, og se hvilke reaksjoner det hadde gitt, sier Nils Kristian Winther.

Eller: bytt ut samene med andre etniske minoriteter, så ser man hvor håpløst nedlatende dette er.

Det var forresten en delegat fra Hordaland som satte fram forslaget.

Jeg lurer på om noen i Unge Høyre ville funnet på et slikt tulle-forslag med bergensere og bydelen Fana, der Erna Solberg har sitt hus, i hovedrollen?

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse