Annonse
Eivind Bråstad Jensen (innfelt) forteller om Svenn A. Nielsen, fra hans tid som elev på barneskolen i Tromsdalen. Foto: Jørn Norman Pedersen og Vidar Dons Lindrupsen

Historia om Svenna og den kvalme frøkna

I Nordlys leser vi at Svenn Arne Nielsen sist helg ble ordinert til prest.

Jeg går ut fra at det til grunn for ordinasjonen også foreligger en CV. Selv om det er for seint til  å ha betydning for tilsettingsarbeidet, kan jeg ikke la være å komme med en tilføyelse til hans CV som handler om nyprestens elevtid på Tromsdal skole.

Her møtte han nemlig den særegne læreren, ho frøken (Elsa) Eliseussen som ikke minst la vekt på at hun var et «ekte byens menneske». Elsa, eller frøken, som vi sa, utmerket seg med klare, bramfrie, udiplomatiske og gjerne høyrøstede uttalelser om og kommentarer til det meste. Og hun var overhodet ikke påvirket av moderne pedagogiske prinsipper som dialogpedagogikk og verdien av en god kommunikasjon med elevene.

Av de tallrike anekdotene om henne er jeg svakest for følgende fortelling om en av mange «samtaler» mellom Svenna og Elsa. Bakgrunnen var at hun for en gangs skyld hadde vært borte fra skolen noen dager. Da hun kom tilbake, utba selvsagt den vitebegjærlige nyordinerte seg ei forklaring til fraværet hennes.

Hun var lite villig til å svare, men han var åpenbart så insisterende at hun til slutt ga etter og sa at hun hadde vært kvalm.

Da utbrøt Svenna begeistret:  - Jammen frøken, frøken - da er du jo gravid! Den samme frøken var langt over fertil alder…

Elsa Eliseussens tilbakemelding til den entusiastiske «diagnostiker» sier mye om henne, da hun sa: - Svenna du er en tosk, akkurat som far din.

Kilde:  Cand. Theol. Svenn A. Nielsen   

For øvrig er det imponerende at en mann som har vært så aktiv og allsidig engasjert har maktet  å  fullføre et seksårig teologistudium. Det kan han være stolt over - og kjenner jeg han rett, så er han nok det.

  • Eivind Bråstad Jensen, tromsdalsnabo på 50- og 60-tallet 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse