Annonse
LANDSMØTE HJEMME: Senterpartiet brukte mye tid på sin egen familie-historie, og en bestefar som levde i fattigdom,i sin tale sin landsmøtet fredag. Foto: Johannes Viken

Askeladden har blitt stor

Trygve Slagsvold Vedum iscenesetter seg som et alternativ for frusterte Arbeiderparti-velgere i distriktene.

Trygve Slagsvold Vedum har tatt Senterparti-troppene med til sine hjemtrakter i Hedmark. Landsmøtet på Hamar er bare et steinkast fra der han vokste opp og fremdeles bor.

En lokal artist skapte god morgenstemning i salen med en sang om poteter til middag og ulvekjøtt i fårikålgryta.

Da Vedum gikk på scenen etterpå kastet han jakken, trakk opp skjorteermene, og snakket til landsmøtet i en hel time uten manuskript.

Vedum leder et gammelt bondeparti, men snakker ikke om bønder og landbruk i det hele tatt, Han iscenesetter i stedet seg selv som en moderne sosialdemokrat som legger øret til bakken og lytter til det Norge har å fortelle.  

Han sier selv han er politikkens svar på Askeladden som har tatt sekken på ryggen og reist rundt i landet. En dag i Levanger, neste dag i Kvænangen, så til Kvinesdal, før han drar til Nordkapp der Venstres lokallag melder seg kollektivt inn hos ham.

Og han forteller historien om bestefaren Trygve Vedum, slit og strev i ei fattigmannstue på Hedmarken, og hvordan dette har preget Sp-lederens eget liv.

Med stor troverdighet tar Vedum med seg denne norske småfolk-historien inn i fortellingen om begrunnelsen for Senterpartiets politikk i dag. Og kampen mot det han kaller sentraliserings- og forskjellspolitikk.

Når Vedum setter seg på en krakk med hele Norge som publikum, og gjør denne reisen i egen familiehistorie, er det ikke tilfeldig.  Vedum gjør det i trygg forvisning om at Arbeiderpartiets leder, Jøtul-arvingen Jonas Gahr Støre, aldri kan gjøre den samme øvelsen.

Vedum snakker om hvordan Norge har forandret seg. Men det har også Senterpartiet. Partiet har gått fra å være et interesseparti for bønder, til å målbære distriktenes interesser, via motmakt og to EU-kamper, og frem til i dag; der Senterpartiet utnytter splittelsen mellom by og land i Arbeiderpartiet. Vedum forsyner seg i Støres velgergrunnlag rundt omkring i Norge, og i fagbevegelsen.

En måling Nordlys, iFinnmark og NRK kan presentere viser dette i praksis i Troms og Finnmark. Senterpartiet vokser kraftig der Arbeiderpartiet faller.

Det er liten tvil om at Vedum og Senterpartiet treffer en nerve. Han kjører kniven rett i klimapolitikken og frir uhemmet til de som kjører dieselbil. Han angriper Tesla X-eiere som slipper bompenger  og årsavgift, og reiser på alpeferier og helgeshopping i London.

Noen vil kalle det jordnært, andre vil mene det er gammelmodig populisme.

Men Vedums paradegren er å utnytte merkelappene de andre setter på ham til egen fordel. Jo mer de andre hakker på ham, desto bedre synes han det er. Og når latterliggjøringen kommer fra Oslo, fryder Vedum seg som et lite barn som åpner pakker til jul. Han ser på det som en tjeneste fra kommentariatet og politiske motstandere. En slags bekreftelse på at Oslo ikke forstår et Norge der Senterpartiet har blitt Norges tredje største parti.

Det er bare en ting Vedum ikke snakker om. Og det er hvordan Norges inntekter vil falle de neste årene, mens utgiftene vil øke. Det blir  dyrt å ta Norge dit Vedum ønsker, og vi har ikke råd til det, men det sier han ingenting om.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse