Annonse
OPPDRETT: Verdens største oppdrettsselskap. Marine Harvest, mener lakselusproblemet må løses før næringen kan vokse videre. Foto: Kent J. Andersen

Aspaker og trafikklysene

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) er villig å la ca. hver tredje villaks dø uten at oppdretterne må ta tiltak.

Etter vårt syn er det svært underlig at vi i denne saken må ta parti for John Fredriksen, og mot en fiskeriminister fra Nord-Norge.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) har fått utarbeidet en stortingsmelding om bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen. Der foreslås det et trafikklys-system som skal regulere veksten i næringen.

Grønt lys betyr at dødeligheten på villfisk er mindre enn ti prosent. Da kan aktørene få lov å vokse. Ved gult lys, som indikerer at dødeligheten i produksjonsområdet er på mellom 10 og 30 prosent, blir det ingen vekst, men heller ikke reduksjon. Hvis det som omtales som «miljøindikatoren» viser rødt, må produksjonen reduseres. 

Aspaker sier til Nordlys at det er «naturens tålegrense som skal styre veksten i oppdrettsnæringen».

Men i klartekst betyr det at dersom dødeligheten på villfiskbestanden i området er 30 prosent, lar fiskeriministeren ca. hver tredje laks dø uten at oppdretterne må ta tiltak. De kan ikke vokse, men de kan fortsette som før.

Det er fristende å gi Aspaker rødt lys for en så liberal holdning til dødelighet i villaksbestanden. Risikoen er betydelig for at det vil kunne desimere en unik biologisk ressurs til et nivå der bestanden blir så utsatt for lakselus og sykdommer at den står i fare.

Det som ganske sikkert vil forsvinne er sportsfisket etter laks og sjøørret og all turisme knyttet til denne fantastiske naturopplevelsen. Selv om ikke villaksbestanden er i akutt fare pr. i dag, er det ingen grunn til å drive gambling med denne enestående ressursen. 

Vi er ikke alene om å mene dette. Oppsiktsvekkende nok, mener verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest, det samme.

Selskapet, som er eid av John Fredriksen, har flere ganger tatt til orde for å bremse veksten i oppdrettsnæringen til lakselusproblematikken er endelig løst.   Problemet har ridd næringen i årevis og ingen ser noen ende på problemet ennå.

Nrå Aspaker lager en melding om bærekraft i havbruksnæringen, burde hun vektlagt mye tydeligere at bransjen må løse luse- og sykdomsproblemene før den kan erklæres for å være miljømessig bærekraftig.

Det ser imidlertid ikke fiskeriministeren ut til å være villig til.

Etter vårt syn er det svært underlig at vi i denne saken må ta parti for John Fredriksen, og mot en fiskeriminister fra Nord-Norge.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse