Annonse
FÅR GODT BETALT: Lars Vorland og Kristian Fanghol er begge direktører i Helse Nords toppledelse i Bodø.Foto: Avisa Nordland

Fordi de fortjener det?

Fortjener de lønnsøkning etter å ha ledet Helse Nord fra krise til krise?

Det vakte sinne og frustrasjon blant sykepleierne da det ble kjent at direktør Lars Vorland i Helse Nord fikk en lønnsøkning på 50.000 kroner, da lønna hans ble regulert nå i sommer. Helsetoppen tjener nå 2.082 millioner, omtrent fire ganger så mye som en vanlig sykepleier.

Hos sykepleierne er lønnsnivået til toppsjiktet i Helse Nord et betent tema, sier fylkesleder i sykepleierforbundet i Troms, Hanne Bergland, til NRK Nordland. Hennes kollega i Nordland, Gjertrud Krokaa, er oppgitt over lønnsutviklingen blant helsetoppene. Spesielt siden de som jobber på golvet har fått beskjed om å spare og effektivisere. Det skal altså spares ute i felten, men ikke i glassburene på toppen av hierarkiet.

Fungerende styreleder i Helse Nord, Inger Lise Strøm, forsvarer direktørens lønnshopp med at dette er en helt ordinær regulering, og at det faktisk er i underkant av statens ramme, som er på 2,8 prosent i år.

Det er som kjent stor forskjell på 2,8 prosent på en lønn på over to millioner, og samme prosentsats på en hjelpepleier-inntekt på 400.000. Fortsetter vi å ta det for gitt at hardt framforhandlede prosenter for lavtlønte automatisk skal gjelde de med millionlønninger også, vil lønnsgapet bare øke fra år til år.

Og med denne logikken bygger eliten seg enda fjernere fra det folket som må betale kalaset over skatteseddelen.

De andre direktørene i Helse Nord fikk til salt i grøten, de også. Ifølge NRK Nordland varierer årets lønnsøkninger mellom 30 og 45.000 kroner, og ingen tjener under 1.265 millioner.

Det må jo bety at Helse Nord er rene mønsterbruket. Eller?

Helse Nord er eier av seks helseforetak, herunder UNN, Nordlandssykehuset og Finnmarkssykehuset. Helse Nord er også eier av 20 prosent av Luftambulansetjenesten.

Ser vi på året som har gått, er situasjonen den at Nordlandssykehuset nå styrer mot et, ifølge sykehusdirektøren selv, dramatisk underskudd. Det vil bli på hele 60 millioner kroner ved årets slutt, hvis ikke tiltak blir iverksatt, som det heter. Det betyr ansettelsesstopp og kutt i lønnsutgiftene. Færre folk på vakt innebærer periodevis stengte eller vesentlig reduserte tjenestetilbud til pasientene.

Ombygginger ved sykehuset i Bodø er en av årsakene til underskuddet. Men når det bærer galt avgårde med de nye investeringene, som er godkjent og bør kvalitetssikres under hele byggeprosessen av eieren Helse Nord, hvis eieren gjør jobben sin, er det pasientene og de ansatte som må ta støyten. Nå må de løpe fortere mellom sykesengene på Nordlandssykehuset. Slik retter man opp feilgrep og manglende økonomisk kontroll.

Et annet sorgens kapittel som har krabbet seg gjennom skandale etter skandale, er Finnmarksykehuset og prosjektet Nye Kirkenes Sykehus. Her har millionene trillet som erter av en sekk, til helt nødvendig reparering av et splitter nytt bygg som enda ikke er tatt i bruk, og til millionoverføringer til et tysk firma som ikke skulle hatt disse pengene osv. Prislappen på sykehuset var opprinnelig 1,46 milliarder, men nå er det uklart hva sluttsummen blir. Totalt sett regner man med minst 100 millioner i overskridelser på et bygg som skulle stått ferdig i januar 2017, men som, hvis gudene står på skattebetalernes side, forhåpentligvis vil være innflyttingsklart i oktober 2018!

Så til rosinen i pølsa: luftambulansesaken. En nasjonal skandale hvor Helse Nord til slutt kunne notere seg for en “top of the year event”: høring i selveste Stortinget. I mellomtiden hadde styrelederen gått av grunnet turbulens rundt anbudsprosessen, og ambulanseflyene stått på bakken i stedet for å være på vingene.

Mye uro, altså, og da er PCI-saken ikke engang nevnt.

Det må være lov å kalle 2018 for et annus horribilis - et forferdelig år - for Helse Nord. Ergo er det nok flere som setter spørsmålstegn ved lønnsøkningene til toppledelsen enn helsepersonellet som får hjulene til å gå rundt i hverdagen.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse