Annonse

Avskrekking og dialog

Nato-toppene har vist evne til samhold.

På helgens Nato-toppmøte i Warszawa samlet de politiske lederne seg om et sluttdokument som staker ut en klar kurs for forsvarsalliansen. Avskrekking og dialog er dekkende stikkord for det brede kompromisset. Mellom disse ordene er det ingen motsetning, men naturlig nok en vanskelig balansegang.

Nato-toppene er igjen tydeligere på at trusselen om bruk av atomvåpen er reell. Dette brukes som en del av avskrekkingen mot Russland. I tillegg skal det stasjoneres fire tusen soldater i Polen og Baltikum. Her skal Norge bidra med 200 soldater i det som karakteriseres som en «snubletråd» mot russerne.

 Russlands Vladimir Putin har reagert kraftig på det han mener er en ikke-eksisterende trussel fra øst. Putins reaksjon er som ventet. På den annen side er det helt på sin plass at Nato viser muskler overfor et Russland som har annektert Krim og hjelper opprørerne øst i Ukraina. Det hører også med til bildet at Russland har stasjonert store styrker nær grensene til Polen og de baltiske landene.

Spenningen mellom øst og vest har altså økt. I den situasjonen er det viktig å ha dialog med russerne. Det vil virke mot sin hensikt å isolere Russland politisk. Også Putin sier han ønsker dialog. Derfor er det positivt at det 13. juli blir holdt møte i Nato-Russland-rådet, riktignok bare på ambassadør-nivå.

Det er en viss uenighet internt i Nato om hvor hard i klypa alliansen skal være mot Russland. Den greske statsministeren skal ifølge TV 2 ha tatt til orde for en noe mykere holdning. Det er en holdning som faller i dårlig jord hos de nye Nato-medlemmene i Øst-Europa. Barack Obama har i denne sammenheng vært en samlende kraft.

 Det var noe historisk over helgens toppmøte i Nato, for den store middagen ble holdt i det samme rommet hvor Warszawa-traktakten ble undertegnet i 1955. Det hører også med til historien at toppene i Sverige og Finland fikk være med på middagen. Disse ikke-medlemmene regnes som «partnere» i Nato-familien. Både Finland og Sverige har de siste årene innledet et svært tett samarbeid militært med Nato-alliansen. Det vil være en styrke for både Norden og Nato dersom Sverige og Finland går inn som fullverdig medlemmer i Nato, men dette ligger nok et stykke fram i tid.

 Nato-toppene har altså rettet blikkene mot øst og sør. I den situasjonen er det positivt at statsminister Erna Solberg har minnet om at Nato ikke må glemme havområdene i nord. Det handler om å sikre forsyningslinjene. Da må Nato og Norge ha kontroll i luftrommet og på sjøen på alliert område i nord.

Nato-toppene har vist evne til samhold. Det gir forsvarsalliansen nødvendig styrke.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse