Annonse

Avsporing i oppdrettsdebatten

Oddmund Enoksen liker ikke at jeg sammenligner verdens største skip som skal ha motorkraft for forflytting med turistskip. Det er et paradoks at noen næringer skal styre unna klimadebatten.

Fjordfiske et det mest helt slutt på nå, for oppdrettsnæringa har tatt de beste gyteplassene og ødelagt artsmangfoldet i fjordene.

Kverulanten Oddmund Enoksen, Sortland SV, er igjen og kritiserer Rødt, nå som nettroll. På Nordnorsk debatt skriver han under mitt innlegg om oppdrett: «Hvor hans intense hat mot oppdrettsnæringa kommer fra kan man bare lure på».

Han liker ikke mine argumenter og velger da å polemisere på mine motiver, slik nettroll gjerne gjør.

Mine motiver er reelle og tåler dagens lys, noe kanskje ikke Enoksen sine motiver gjør? Jeg forsvarer den nord-norske levemåten langs kysten, en kultur jeg er en del av.  Pappa drev med laksenot, registrert med landemerke 38 SO. Noen av de beste plassene vi hadde laksenota er i dag tatt av oppdrettsanleggene. Laksenota har jeg overtatt, men den kommer nok ikke i havet lenger fordi villaksen er nå så trua av lakselus at den næringsvirksomheten er fortrengt. Oppdrettsnæringa har ødelagt en fiskekultur.

Onkel sluttet med laksenot fordi nota aura ned. Han skylte på kloakken fra Sortland. Heldigvis er det blitt bedre med renseanlegg, men det hjelper ikke når et normalt oppdrettsanlegg forurenser mer enn en by på Tromsø sin størrelse. Med de anleggene som er kommet langs kysten vår nå, så er forurensning ødeleggende for alt fiske.

Enoksen liker ikke at jeg sammenligner verdens største skip som skal ha motorkraft for forflytting med turistskip. Det er et paradoks at noen næringer skal styre unna klimadebatten. Det er ei stor sak at hurtigrutene skal elektrifiseres, at turistbåtene skal ha landstrøm av kommunene for å redusere co2-utslippene, mens et skip på 300 meter skal slippe unna. Jeg vil også minne om at turistskipenes annen forurensning er minimal fordi båtene må ha septiktank. Havfarmene er åpne, og nå forsøker de å markedsføre nyvinningene med at de sprer skitten bedre enn vanlige oppdrettsanlegg. Turistskipene våger ikke å prøve seg på det argumentet.

Som verkstedarbeider bygde jeg opp en sjark. Den var ei stund registrert i merkeregisteret med T150H. Den fiskebåten tenkte jeg skulle kunne være en form for min pensjon. Nå er jeg pensjonist og hadde sjarken i Sortlandsundet i sommer. Der var det lite fisk å få i sammenligning med tidligere. Da jeg vokste opp, var det eget fiskemottak på Maurnes. Det var så mye fisk at vi var mange unger som skar torsketunger ved fergekaia. Fjordfiske et det mest helt slutt på nå, for oppdrettsnæringa har tatt de beste gyteplassene og ødelagt artsmangfoldet i fjordene. Med lusemiddel er også næringsgrunnlaget for bl.a. kysttorsken svekka. Både rødåta og reker er skalldyr som nå rammes med kjemikalier fra oppdrettsnæringa.

Vi har en ny voksende næringsvirksomhet som fortrenger vår fiskekultur langs kysten. Denne nye næringa gjør det godt. Nordlaks som Enoksen forsvarer på nettet, har råd til å betale sine klakører. Ved forrige valg ga oppdrettseieren Inge Berg kr. 9.990,- til de lokale FrP-lagene. Beløpet var satt for å slippe registrering av dette som må betegnes som bestikkelser. Til dette valget gir oppdrettsmilliardæren 50.000 til Hadsel Høyre og 50.000 til Framskrittpartiet i Nordland, helt åpent. Jeg skulle tro at Oddmund Enoksen som advokat, kunne være interessert i å gjøre seg lekker for slike kunder om ikke han allerede har fått oppdrag derfra.

Pengeseddelen styrer dessverre i norsk oppdrettspolitikk. Men den 9. september trumfer nok stemmeseddelen pengeseddelen. Stem på partier som vil forsvare kystkulturen vår, som vil sette rammebetingelser for oppdrettsnæringa slik at den ikke fortrenger bosettinga på kysten.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse