Annonse
FLAGG-TABBE: Tromsø kommune heiste ved en feiltakelse regnbueflagget 17. mai, men tok det ned da tabben ble oppdaget. Dette bildet av ordfører Kristin Røymo ble tatt i forbindelse med Pride Parade i 2015. Til venstre festivalsjef Stein Fredriksen. Foto: Torgrim Rath Olsen

Avsporing om flagget

Det var ingen stor tabbe at regnbueflagget ble heist i Tromsø på 17. mai, selv om det strider mot flaggreglementet.

Det er dessverre ikke mulig at dette kan bli en varig tradisjon i Tromsø. Flagget er uansett et sterkt og viktig symbol med et budskap om kjærlighet.

Det mest interessante handler ikke om flagget som ble heist og tatt ned etter kort tid, men om debatten som har oppstått i byen i etterkant.

Der ser vi tendenser til at mange som ønsker å etterlate et inntrykk av seg selv som forsvarere av toleranse og mangfold, selv risikerer å fremstå som intolerante.

For enkelte ser det ut til å være krevende å forsone seg med at det finnes folk i Tromsø som mener at det er galt å heise et annet flagg enn det norske utenfor kommunens rådhus på nasjonaldagen, og at disse mener ordfører Kristin Røymo bør be om unnskyldning for at det skjedde.

Dette er faktisk helt legitime meninger, og ingen ekstrem ytring. Og det er forbilledlig at bibelstudenter, KrF-politikere og andre som mener dette, står opp for sine synspunkter og forsvarer dem i det offentlige rom. Ja, det er en berikelse for byen vår fordi det er ytringer det skal være plass til der meninger brytes mot hverandre.

Og så langt vi kan se, har verken Helga Marie Bjerke eller bibelstudentene sagt et vondt ord om de homofile, de homofiles rettigheter eller det regnbueflagget symboliserer. Likevel er det nettopp dette de angripes for.

Dette er uforståelig. De homofile i Tromsø burde ikke ha noen grunn til å føle seg krenket over en så bagatellmessig sak.

Og saken fortjener på ingen måte å danne grunnlag for en stor og grunnleggende debatt om trakassering av homofile eller menneskeverd.

Derfor er vi forbauset over den ganske uforsonlige tonen som legges an mot kristenfolket i kjølvannet av denne saken.

Det kan skape et trangere ytringsklima i Tromsø, hvor vi risikerer at mange ikke vil ta belastningen med å delta i samfunnsdebatten, dersom man har meninger som beveger seg utenfor konsensus.

Det kan ikke være slik at de som selv mener å forvalte de «moralsk riktige» meningene, kan plassere de andre i en krok for seg selv helt i utkanten av samfunnsdebatten, der de kan sitte alene med sine “fobier”.

En slik debattform er det grunn til å advare mot. Det vil være et bidrag i retning av den skadelige polariseringen som gjør at vi glir fra hverandre i samfunnet vårt.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse