Annonse

Avsporing om metoo, Nordlys!

Kvinnenettverket i Troms Arbeiderparti og Forum Arbeiderlag i Tromsø har prisverdig tatt initiativ til et alternativt arrangement om metoo, som motvekt til mediekonferansen Svarte Nattas enøyde opplegg om samme tema. I en oppsiktsvekkende leder går Nordlys hardt ut mot det alternative arrangementet og hevder at dette innebærer at initiativtakerne vil hindre åpen debatt. Man presterer til og med å si at kritikken mot mediekonferansen er et eksempel på såkalt «no-platforming».

Kritiske stemmer

Det Nordlys unnlater å fortelle er at det er kommet bred kritikk fra flere hold mot at Svarte Nattas konferanse om pressens dekning av metoo, kun vil dreie seg om mektige menns opplevelse av eget fall og påfølgende mediekjør. At man ikke har bedt noen av varslerne om å komme med sin versjon av det samme massive kjøret, har vakt berettiget oppsikt og kritikk. Dagsavisens kjente kommentator Hege Ulstein valgte rett og slett å trekke seg fra konferansen og sier at hun ikke aksepterer at premissene for arrangementet er endret til å bli et «Giske-show».

Hvem har fått ordet?

Av en eller annen grunn hevder Nordlys at Trond Giske ikke har hatt ordet i offentligheten om sin opplevelse av metoo. Det er med respekt å melde feil. I tillegg til et eget TV-program hvor han og kjæresten Haddy Njie fritt kunne komme med sin versjon, har ikke minst Njie vært aktiv i det offentlige rom. At hun er talerør for sin mann kan det ikke herske noen som helst tvil om. Allerede i januar i 2018 hadde Tronds kjæreste en dobbelside i VG hvor hun anklaget APs ledelse for å være skyld i samboerens vanskelige situasjon. Utover året kom det stadige hint fra Trond Giske selv om at varslene mot ham var falske eller sterkt overdrevne, til tross for at han først hadde erkjent dårlig oppførsel mot kvinner og for å ha handlet i strid med Arbeiderpartiets verdigrunnlag. Og for ikke lenge siden kom Haddy Njies bok der hovedfortellingen er at både hun og Trond Giske mener at han ikke har bedrevet seksuell trakassering av noen, at saken mot Arbeiderpartiets tidligere mektige nestleder bygger på et falsum og at det hele dreier seg om intern «maktkamp» i partiet. I beste sendetid på fredagsprogrammet Lindmo nylig fikk Haddy Njie fremføre sitt budskap, uten at programlederen kom med spesielt nærgående eller kritiske spørsmål.

Pressens dekning av metoo

Ingen kan vel være i tvil om at metoo har vært tøft for mange. Det er derfor viktig å lytte når nærstående og familie til de som havner i mediestormen forteller om egne opplevelser. Men i likhet med skribent og politiker Lena Amalie Hamnes stusser jeg over tittelen på temaet for mediekonferansen Svarte Natta: «Hva gikk galt med pressens dekning av metoo?» Det er en ugrei og tendensiøs tittel. Jeg vil faktisk hevde at mediene her til lands stort sett håndterte metoo på en akseptabel måte. At det nok kan ha vært noe annerledes i Sverige er godt mulig. Men jeg håper virkelig for norske mediers troverdighets skyld at ikke konklusjonen på debatten under Svarte Natta blir at det var mediekjøret som felte mektige menn som Giske og Virtanen, når det er så åpenbart at de ble felt av sin egen uakseptable oppførsel.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse