Annonse
HVA VIL HAN? Jan Tore Sanner framstår som en usedvanlig snill mann som ikke ønsker å gjøre en flue fortred. Hva han ønsker å gjøre med Nord-Norge er mer usikkert. Her er han på Husøy i Senja i 2009, hvor han «omvendte» fisker Jack Jensen til å bli med i Høyre. Foto: Torgeir Bråthen

Babyfjes Sanner på røvertokt

Kommuneproposisjonen som Sanner og den nye regjeringen nylig la fram, viste seg å inneholde et sjokk for Nord-Norge.

Er virkelig Sanner en «babyfaced assassin» som vil skåre mål i Bærum på Nord-Norges bekostning?

Fotballspilleren Ole Gunnar Solskjær ble som spiss i Manchester United kalt for «babyfaced assassin». Mens motstanderne lot seg lure av det snille og barnslige  utseendet hans, satte en drepende effektiv Solskjær ballen i mål bak keeperen deres gang etter gang. Til stor jubel for hjemmefansen på Old Trafford. Nå spørs det om ikke kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) kan være i ferd med å arve dette klengenavnet. Dette i lys av regjeringens lopping av penger fra Nord-Norge, utført med kirurgisk presisjon av en smørblid engel som framstår som helt ufarlig. Til stor jubel for hjemmefansen i Bærum.

Kommuneproposisjonen som Sanner og den nye regjeringen nylig la fram, viste seg å inneholde et sjokk for Nord-Norge i form av en omlegging av inntektssystemet som de nordnorske fylkene til sammen taper 368 millioner kroner i årlige overføringer fra staten på når det får full effekt. Sanner har forklart at omleggingen var nødvendig fordi det gamle systemet var utdatert, og hadde skjevheter som måtte rettes opp. Han har også framholdt at de nordnorske fylkene fortsatt vil få mer penger per innbygger enn landsgjennomsnittet, og snakker varmt om at regjeringen vil satse på den fantastiske landsdelen vår med de store mulighetene. «Sanner vil fylle nordområdepolitikken med verdiskaping og næringsutvikling», skrev NTB i vinter. 

Men nå spørs det om folk vil la seg blende av de blå øynene mye lenger. Ser man nøyere etter i kommuneproposisjonen er det grunn til å frykte flere dårlige nyheter for Nord-Norge. Regjeringen varsler at de om to år skal legge fram en helhetlig gjennomgang av inntektssystemet også til kommunene. Grøss. Allerede nå kommer de med et forslag til endring i veksttilskuddet til kommunene. Dette tilskuddet ble innført for fem år siden for å ta hensyn til at det kan være vanskelig for kommuner med svært høy befolkningsvekst. I år utgjør tilskuddet til sammen 61 millioner kroner, og dette ønsker Sanner & co å utvide til om lag 340 millioner kroner neste år. Fint for kommunene med høyest vekst selvsagt, men det er ikke mange av dem i Nord-Norge. Selv ikke Tromsø når helt opp til kriteriet for å få av disse pengene. I tillegg er det sånn at veksttilskuddet skal finansieres ved å kutte i det vanlige innbyggertilskuddet som alle kommuner får. Ordningen innebærer altså en omfordeling av penger, fra Nord-Norge til de største vekstkommunene i sør. (I rettferdighetens navn skal det sies at Gamvik og et par andre småkommuner i Finnmark faktisk ligger an til å få et lite tilskudd. Men ingen kommuner i Troms.)    

Er virkelig Sanner en «babyfaced assassin» som vil skåre mål i Bærum på Nord-Norges bekostning? Ikke nødvendigvis. De negative utslagene for landsdelen kan like mye være en konsekvens av at man helst vil bruke minst mulig penger på kommunesektoren som sådan. Aversjonen mot offentlige utgifter stikker dypt hos de blå, som heller vil dyrke vekst i privat sektor. Sanner er egentlig glad i oss her nord. Han får bare ikke vist det i praksis.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse