Annonse
TURISME: Tromsøværingene er svært positive til turismen. Hele 72 prosent sier at utviklingen innen reiselivet har gjort dem mer stolt av hjembyen, viser en undersøkelse. Men det er også momenter ved næringa som irriterer de fastboende. Foto: NTB/Scanpix

Bærekraftig reiseliv i Tromsø

Om Tromsø skal innføre en såkalt turistskatt eller avgift, er et spørsmål byens politikere før eller siden blir nødt til å ta stilling til.

Den kraftige veksten i reiselivet i nord gir oss inntekter, men også noen utfordringer. For Tromsø sin del har veksten vært eksplosiv. Men er næringen bærekraftig? Og hvordan kan vi sikre oss mot at slitasjen, både på natur og innbyggere, ikke blir for stor?

Nå jobber Visit Tromsø-Region AS for at Tromsø skal bli sertifisert som bærekraftig reisemål. Med støtte fra kommunen og fylkeskommunen skal resultatet bli at utviklingen innen næringa går i riktig retning, uten store konflikter med fastboende og uten at byen endrer karakter.

Dette er et prisverdig og høyst nødvendig initiativ. Storinnrykk av turister, slik Tromsø nå ser konturene av, har noen sider vi må søke å unngå.

Det er ikke uproblematisk når tusenvis av turister sperrer smale vinterveier for å ta sine etterlengtede nordlysbilder, eller gjør sitt fornødne i veikanten eller mellom husene til fastboende. Det er heller ingen ønsket utvikling dersom reiselivsbedriftene legger beslag på store deler av tilrettelagt allmenning, som ski og akebakker.

En spørreundersøkelse som Visit Tromsø-Region har fått gjennomført, viser da også at det er forsøpling i naturen, trafikkfarlige sjåfører med manglende erfaring på vinterføre og useriøse næringsaktører som tar seg til rette, både på offentlige og private steder, som irriterer tromsøværingene mest. I tillegg kommer utfordringene på et hardt presset boligmarked, som en følge av veksten innen Airbnb.

Men alt i alt er spørreundersøkelsen godt nytt for reiselivsnæringa. For tromsøværingene er svært positive til turismen. Hele 72 prosent sier at næringa har gjort dem mer stolt av hjembyen. Et stort flertall mener også at den er viktig for nåde næringsutvikling og lokalsamfunn. Turismen ønskes velkommen, men ikke betingelsesløst.

For at de besøkende skal få det de kommer hit for, nemlig store naturopplevelser, må man ta naturen i bruk. Derfor må det tilrettelegges for parkering og toalettmuligheter. Spørsmålet er hvem som skal ta kostnadene?

Næringa peker på kommunen, som på sin side påpeker at det slett ikke er gitt at det offentlige skal betale. Om Tromsø skal innføre en såkalt turistskatt eller avgift, er et spørsmål byens politikere før eller siden blir nødt til å ta stilling til. Reiselivsnæringa står hardt på at det er kommunens oppgave å sørge for infrastrukturen, og det er jo riktig. Men det er på ingen måte opplagt at det også er kommunen som skal finansiere det hele.

Det er nemlig ikke kommunen som sådan som må betale gildet. Det er det de fastboende skattebetalerne som må gjøre. Et bærekraftig reiseliv er et gode for alle parter. Da er det ikke mer enn rett og rimelig at kostnadene også fordeles på flere.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse