Annonse
Helsehuset ikke får skrevet ut sine pasienter til langtidsplasser i kommunen. Dette løses ikke ved å få flere korttidsplasser. Helsehuset må få mulighet til å fungere etter intensjonen og da må det flere langtidsplasser til, skriver Bendik Hugstmyr Woie. (Foto: Eskil Mehren)

Bakvendt helsepolitikk

​​​​​​​To og et halvt år etter åpningen av helsehuset lanseres tanken om å gjøre om bygget til sykehjem. Det snur opp ned på planene for omsorgstilbudet i kommunen og vil bare forverre situasjonen.

Vedtaket om å redusere kapasiteten med 22 sykehjemsplasser kan ikke realiseres og må oppheves. Kartet stemmer ikke med terrenget.

Håndteringen av stengingen, eller «renoveringen», av Kvaløysletta Sykehjem har vist at de styrende partiene, Ap, Sp, SV og MDG, ikke hadde noen forklaring på hvordan dette skulle konkret gjennomføres, hvor beboerne skulle få ny plass og hvorfor dette plutselig hastet så mye. Heldigvis ble det etter forslag fra Rødt vedtatt at kommunestyret må få saken til behandling før det gjøres noe.

I iTromsø onsdag 5. februar kommer det frem at man nå undersøker hvor det kan være plass til Kvaløyslettas rundt 60 beboere. SVs Gunhild Johansen lanserer ifølge avisen at et alternativ er å ta i bruk Helsehuset for flere av beboerne. Et oppsiktsvekkende forslag, som ikke vil hjelpe på situasjonen Tromsø er i. Denne uka var jeg og Jens Ingvald Olsen fra Rødt på besøk på Helsehuset. Dette forslaget vil bare forverre utfordringene de møter på i dag.

Helsehuset ble åpnet for litt over to år siden, og består av korttidsplasser for ulike pasientgrupper.  Helsehuset sliter nå med å få sine pasienter ut på langtidsplasser andre steder.

Dette har ført til at rom som er designet og bygd som enkeltrom brukes som dobbeltrom, med manglende utstyr og for små fellesarealer.

Om dette gjennomføres vil det bare forsterke Tromsø kommunes problemer, og gjøre det vanskeligere å ta imot pasienter som skrives ut av UNN. Det er også stikk i strid med formålet til Helsehuset og vedtatt politikk.

Feil fokus i debatten

De siste dagene har det vært mye fokus på hvorvidt kommunen skal kjøpe tjenester hos private aktører. Det som har vært lansert er å kjøpe korttidsplasser hos Kurbadet og en annen institusjon i Nord-Troms. Kommunen har sagt at det ikke er aktuelt, siden det Tromsø Kommune sliter med nå er å få folk over på langtidsplass på f.eks. sykehjem

Dette har blitt gjort om til en liksom-ideologisk debatt, dratt i gang av høyresiden og enkelte aviskommentatorer. De har fått god hjelp av utvalgsleder Gunhild Johansen (SV) sin mangelfulle fremstilling av saken

Sannheten er at Tromsø kommune ikke har noe «forbud» mot å låne kapasitet hos private når det trengs. Tromsø Kommune bruker faktisk enorme summer på kjøp av private tjenester innenfor helse og omsorg! Mye av det til en mye større kostnad enn nødvendig.

Sakens kjerne er at hovedproblemet er at Helsehuset ikke får skrevet ut sine pasienter til langtidsplasser i kommunen. Dette løses ikke ved å få flere korttidsplasser. Helsehuset må få mulighet til å fungere etter intensjonen og da må det flere langtidsplasser til.

Tromsø trenger sykehjemsplasser

SV og Gunhild Johansen må legge fra seg tanken om å gjøre helsehuset om til et sykehjem med langtidsplasser. De bør se etter en løsning på saken om Kvaløysletta sykehjem som ikke medfører full stenging. Situasjonsbildet nå viser en hard realitet: Vedtaket om å redusere kapasiteten med 22 sykehjemsplasser kan ikke realiseres og må oppheves. Kartet stemmer ikke med terrenget.

Kommunen er redd for å bryte kommunelovens bestemmelser om budsjettbalanse. Jeg mener at det er enda verre om man bryter lovene som skal ivareta innbyggerne, som helse- og omsorgstjenesteloven eller pasient- og brukerrettighetsloven.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse