Annonse
VEISKILLE: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik led nederlag da styret i Finnmark AP mandag vedtok i styremøte å oppnevne fellesnemnd med Troms og ikke sende prosessvarsel til Staten. Her blir Vassvik intervjuet av reporter Alf Helge Jensen hos iFinnmark. Foto: Skjermdump iFinnmark.no

En balansert løsning

Troms og Finnmark Ap har strukket seg langt for å finne frem til en balansert løsning.

Troms og Finnmark Arbeiderparti har forhandlet frem en balansert avtale om maktfordeling i den nye storregionen i nord. Stikkordene er likevekt i fellesnemnda, parlamentarisk styringsform og Tromsø som regionhovedstad.

Det er kloke løsninger som både viser respekt for motstanden i Finnmark, og legger til rette for en  desentralisert struktur. Avtalen er et utgangspunkt for å skape helhetlige løsninger, med legitimitet fra Harstad i sør til Kirkenes i nordøst.

Vi liker tanken på å hente inn en ekstern prosjektleder for å forberede sammenslåingen. Å koble på det øvrige samfunnet er en god vei å gå. NHO, KS, og viktige institusjoner som UiT og UNN kan bidra med råd og nyttige erfaringer når organiseringen skal diskuteres.

Hele åtte fylkesråder virker imidlertid som en dyr og dårlig løsning. 250.000 mennesker har neppe behov for en «halv regjering». Dessuten gir det liten mening å si at Finnmark må ha fire og Troms fire, dersom poenget er å bygge fellesskap. Det kan undergrave et fokus som handler om å se helheten, ikke bare ivareta interesser innenfor sine egne gamle fylkesgrenser.

For Finnmark er dette i sum en god avtale, med tanke på at folketallet i Troms er adskillig større. Troms Ap har vist raushet og storsinn for å komme videre. Men det er uenighet også internt i Troms Ap, der flere mener Finnmark får i overkant godt betalt for å motsette seg Stortinget lenge nok.

Hvis sammenslåingen skal fungere, krever det dyktige politikere som hever seg over særinteresser og populisme. Da er det en god start at et flertall av Ap-politikere i Finnmark nå opptrer ansvarlig og selvstendig.

Det har fått vokse fram en debattklima som har gjort det til en stor påkjenning å fravike protestlinjen. Det er dypt urovekkende å lese hvordan blant andre Porsanger-ordfører Aina Borch beskriver frykt, utfrysing, skjellsord og mobbing.

Det er liten grunn til å la seg imponere over måten partiledelsen i Oslo har håndtert saken på, selv om Aps ledelse nå forsøker å få løsninger på plass. Det er uforståelig hvordan Jonas Gahr Støre tidligere i år kunne gi legitimitet til en lokal folkeavstemning, ett helt år etter Stortingets vedtak.

I stedet for å dempe gemyttene og støtte opp om politikere som ønsket å følge spillereglene, valgte Ap- ledelsen å gi åpen støtte til en folkeavstemning man visste at nasjonalstaten ikke kunne akseptere. Det bidro til at de Ap-politikerne i både Troms og Finnmark som aksepterte Stortingets beslutning, ble satt i en umulig situasjon. Resultatet er et dypt splittet parti.

Det gir grunn til ettertanke at Aps nasjonale ledelse har vært med på å svekke Ap som styringsparti i nord.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse