Annonse

Balsfjord Høyre vil fjerne eiendomsskatten

Eiendomsskatten tar ikke hensyn til den enkeltes inntektsstørrelse. For unge mennesker i en etableringsfase med eiendomslån som skal betjenes, vil i tillegg også beskattes av sin gjeld.

Eiendomsskatt er både en urettferdig og usosial skatteform. Det bør ikke være slik at når kommuneøkonomien svekkes, så skal løsningen være å pålegge innbyggerne skatt for å bedre denne.

I «Nye Troms» av 1. august om «Kommunevalget 2019» tar vår ordførerkandidat Fridtjof Winther blant annet opp våre programpunkter om eiendomsskatt. Balsfjord Høyre vil redusere den i neste valgperiode og på sikt fjerne den, samt gi fritak for næringsbygg i 6 år.

Tidligere i samme avis, den 25. juli, uttaler nåværende ordfører, Gunda Johansen i Ap: «Hvis mulig, se på muligheten for å redusere eiendomsskatten i perioden». Vel og bra at Ap kommer med en slik erkjennelse om eiendomsskatten som AP selv innførte for hele Balsfjord kommune i 2007, også da med samme Johansen som ordfører! Da ble det fra Johansen argumentert med at eiendomsskatten bare ble å utgjøre en ubetydelig sum for den enkelte.

Etter hvert, når bunnfradraget er fjernet og satsen i dag er nådd det maksimale, er ikke dette lenger tilfelle. Er derfor nå blitt av en slik størrelse at den langt fra lengre kan betegnes som «ubetydelig», det vil Balsfjord Høyre gjøre noe med!

Eiendomsskatten er i dag med sin størrelse på omlag 25 mill. blitt en betydelig inntektskilde i kommuneøkonomien, og kan ikke fjernes over «natta» uten betydelige kutt/reduksjon i kommunens tilbud/tjenester. Derfor er Balsfjord Høyre sitt mål heller å fjerne den på sikt slik at den over tid kan erstattes som inntektskilde på andre måter.

For eksempel gjennom en økonomiske vekst vi ser mulighet for i Balsfjord, og som Høyre legger opp til å styrke i vårt politiske program.

Eiendomsskatt er både en urettferdig og usosial skatteform. Det bør ikke være slik at når kommuneøkonomien svekkes, så skal løsningen være å pålegge innbyggerne skatt for å bedre denne.

Eiendomsskatten tar ikke hensyn til den enkeltes inntektsstørrelse. For unge mennesker i en etableringsfase med eiendomslån som skal betjenes, vil i tillegg også beskattes av sin gjeld.

Dette er uheldige følger av eiendomsskatt som Balsfjord Høyre vil ha bort, slik at du som innbygger skal få beholde mere av din inntekt. Noe som også er Høyres inntektsbeskatning sin intensjon.

Til eksempel på det siste: En vanlig familie med to fulltidsinntekter vil med årets statsbudsjett få om lag 10 000 kroner mindre i inntektsskatt enn i 2013.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse