Annonse
Det eneste positive med pappvinen er at den er lett å bære med seg og praktisk å ha med på tur. Så selv om du lettere ramler på fylla, så knuses den ikke når du ramler i fylla. Det er da enda noe, skriver Torgeir Bråthen. Foto: Torgeir Bråthen

Bare fint om pappvinen forsvinner

Men hvis folk flest hadde visst best, så hadde vi vel verken hatt alkoholikere, narkomane, fyllekjørere, røykere, snusere, gjeldsofre, mobilslaver, spilleavhengige, overvektige, diabetikere type 2 eller deltakere i Paradise Hotel.

Folkehelsedirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet er en modig kvinne. Å stille seg opp for åpent kamera og snakke om å fjerne den populære pappvinen fra polet er en sikker måte å bli hånet og latterliggjort på i landet hvor «folk flest» alltid har rett, og skal ha seg frabedt at noen pirker i alkoholvanene deres. Særlig ikke en byråkrat på et kontor i Oslo, en virkelighetsfjern papirflytter som attpåtil er kvinne. At det går an!

I landet hvor folk flest vet best går det ofte dårlig med seriøse og velmente tiltak for å forebygge alkoholskader og forbedre helsa til dette trassige folket. Men hvis folk flest hadde visst best, så hadde vi vel verken hatt alkoholikere, narkomane, fyllekjørere, røykere, snusere, gjeldsofre, mobilslaver, spilleavhengige, overvektige, diabetikere type 2 eller deltakere i Paradise Hotel. Saken er at hvis folk flest får styre som de vil, så havner mange i uføret. Folk flest trenger veiledning, men nekter å innse det selv.

Når det gjelder pappvinen så var folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) raskt ute og avfeide forslaget som uaktuelt. Som forventet. Politikere vil tekkes folk, og er kjapt ute med å distansere seg fra forslag de skjønner vil bli slaktet hos det brede lag. Aller mest Frp-politikere som jo har som slagord å være «for folk flest». Et slagord som ikke nødvendigvis betyr det samme som å være for helsa til folk flest. Det er lett å være politiker som stryker folk med hårene, mens det krever ryggrad å stå for upopulære meninger. Som når KrF-Ropstad vil tukle med abortloven og blir stemplet som «mørkemann» av sinte feminister, eller når Une Bastholm i MDG vil tredoble ulvebestanden og får sauebønder og senterpartister til å gå i fistel. Man trenger ikke være enige med dem, men slike politikere står iallfall for noe.

At det vil være gunstig for folkehelsa om vi reduserer alkoholkonsumet i Norge, er noe alle skjønner - selv om vi helst ikke vil redusere noe særlig selv. Alkohol er en risikofaktor både for hjerte- karsykdommer, kreft, kols og diabetes type 2. Det er mer usikkert om det å fjerne pappvinen er et effektivt tiltak for å få ned alkoholkonsumet. Erfaringene fra Australia tyder på det, men det finnes lite dokumentasjon på dette. Generelt er det imidlertid sammenheng mellom tilgjengelighet og forbruk, og sånn sett grunn til å tro at en åpnet vinkartong i hylla er lettere å forsyne seg av enn å hente ei ny flaske ut av skapet. Ikke er det like lett å følge med hvor mye du drikker heller. 

Men viktigere er nok prisen. Pappvin er billigere enn vin på flasker. En kartong på tre liter tilsvarer fire vanlige flasker, og du sparer fort 50-100 kroner på å kjøpe pappvin kontra samme mengde på flasker. Dette bidrar til å øke forbruket, for folk flest har vondt for å la gode tilbud gå fra seg. Kjøp tre, betal for to! Ja, da kjøper vi tre, selv om vi egentlig bare skulle kjøpe en, og innbiller oss at vi sparte penger selv om vi brukte dobbelt så mye som vi hadde tenkt. Med pappvin blir det «kjøp fire, betal for litt mer enn tre» slik prisnivået er. Så da gjør vi det, selv om vi egentlig godt hadde klart oss med tre, eller kanskje bare to flasker.

På toppen av det hele smaker ikke pappvin like godt som vin på flasker. Produsentene vil kanskje protestere på dette, men for en som har drukket en del vin (sikkert altfor mye) er det ingen tvil om at det er forskjell. Akkurat som med coca-cola, som er mye bedre på glassflasker enn på plast. Pappvinen ligger også i plast inne i kartongen, og smaker deretter.  

Her er et godt råd til folk flest - hvis de vil høre da. Argentinsk vin er god, for eksempel Alamos. Ei flaske koster 130 kroner på Vinmonopolet, mens en treliters kartong koster 430 kroner. Altså sparer du 90 kroner hvis du kjøper pappvinen i stedet for fire flasker. Men hør hva du oppnår hvis du heller kjøper tre flasker og dropper pappvinen: 1) Du får en bedre vinopplevelse - hvert vinglass smaker bedre. 2) Du reduserer alkoholkonsumet med 25 prosent, noe som ganske sikkert har positiv effekt på helsa di. 3) Du sparer 40 kroner. Et skikkelig kinderegg av fordeler, altså.

Det eneste positive med pappvinen er at den er lett å bære med seg og praktisk å ha med på tur. Så selv om du lettere ramler fylla, så knuses den ikke når du ramler i fylla. Det er da enda noe.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse