Annonse
TROMSØS STOLTHET: At produksjonen ble flyttet ut av Tromsø sentrum og faktisk utenfor kommunegrensen, rokker ikke ved det faktum at Mack har vært og fortsatt er en av Tromsøs stoltheter, slik det har vært i over hundre år. På bildet Mack-sjef Harald Bredrup. Foto: Torgrim Rath Olsen

De som bare gir blaffen i Mack

Vi hadde ikke forutsett at denne politikereliten skulle gjøre oss regelrett skamfulle på byens vegne.

I maktens kontorer i rådhuset velger de å være tause som nedsnødde graver når byens tradisjonsrike bryggeri kommer i konflikt med høvdingene i den nasjonale handelskapitalen.

Engasjementet for Mack og de mange Mack-produktene som Rema 1000 ønsker å skvise ut av hyllene sine, har vært på kokepunktet i både tradisjonelle og sosiale medier hele denne uka.

Debatten startet lokalt, men ble øyeblikkelig et stort tema i nasjonale medier, fordi Macks skjebne deles av mange mindre, lokale produsenter over hele landet.  

Saken handler altså om langt mer enn et ølmerke, hvilket de aller fleste har skjønt. Det handler om kjedemakten i dagligvarebransjen og måten Rema behandler mindre bedrifter som produserer lokale merkevarer på. 

Mack er det eneste gjenlevende større bryggeriet i Nord-Norge. Merkevaren Mack er også tett forbundet med Tromsø by og byens historie. At produksjonen ble flyttet ut av Tromsø sentrum og faktisk utenfor kommunegrensen, rokker ikke ved det faktum at Mack har vært og fortsatt er en av Tromsøs stoltheter, slik det har vært i over hundre år. Mack er på mange vis «litt vårt».

Naturligvis har engasjementet i ishavsbyen derfor vært ekstra stort i den konflikten som har oppstått mellom Mack og handelsgiganten Rema 1000.

Samtidig er det påfallende hvem som overhodet ikke bryr seg: Den politiske ledelsen i Tromsø kommune. I maktens kontorer i rådhuset velger de å være tause som nedsnødde graver når byens tradisjonsrike bryggeri kommer i konflikt med høvdingene i den nasjonale handelskapitalen.

Det er mildest talt mer enn oppsiktsvekkende at Tromsøs ordfører og de øvrige makthaverne i kommunen ikke har klart å klemme ut av seg ett eneste ord i offentligheten til støtte når en av byens stoltheter kjemper for arbeidsplassene og bedriftens fremtid. Det tjener maktpartiene, Arbeiderpartiet, SV og Rødt, til svært liten ære.

Unnskyld. Det finnes faktisk ett unntak. Rødts Jens Ingvald Olsen har nemlig latt høre fra seg i sakens anledning. På Facebook har han delt et intervju som Nord24 gjorde med Olsens kollega i Fellesforbundet, Roger Wangsbro.

Der sier fagforeningsmannen bl.a. følgende: «Den Mack-Rema-konflikten mener jeg bestemt er et i-landsproblem». Og Rødt-leder Olsen kommenterer Wangsbros uttalelser slik: «Godeste Roger W er vel inne på noe her…».

Slik snakker altså Fellesforbundets fremste menn i Tromsø om kampen som føres for arbeidsplassene til bl.a. deres LO-kamerater i produksjonen på Mack Bryggeri. Oppsummeringen her er enkel: Adjø, solidaritet!

Ignoransen til Tromsøs politiske ledelse i denne saken, påplusset arrogansen til Rødt, er verdt å legge merke til. Alt skrytet om solidaritetsbyen Tromsø som de selv stadig avleverer, bør bli sittende fast i halsen til Tromsøs politiske elite neste gang de har lyst til å fortelle om hvor solidariske de er.

Vi skulle gjerne vite hvorfor det ikke er fint nok å vise solidaritet med de bryggeriansatte hos Mack.

Siden den «sosialistiske» alliansen kom til makta i Tromsø har vi fått servert mange rare utspill og krumspring fra den kanten. Men vi hadde ikke forutsett at denne politikereliten skulle gjøre oss regelrett skamfulle på byens vegne.

Dessverre er det der vi er nå.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse