Annonse
Fra koronamottaket på Universitetssykehuset Nord-Norge. (Foto: Per-Christian Johansen, UNN)

Er det bare i privat sektor verdier blir skapt?

Flertallet av dem som har stått i første frontlinje i kampen mot viruset, arbeider i offentlig sektor. Har den formidable innsatsen alle disse har lagt ned, ikke hatt noen betydning for verdiskapingen i landet?

Det er en opplest og vedtatt sannhet i norsk politikk at verdier blir skapt i privat sektor og at offentlig sektor bare er forbruker av disse verdiene. «Vi må skape verdier før vi kan dele dem», er et velkjent mantra fra mange i den offentlige, politiske debatten, særlig på høyresiden. Men er denne sannheten korrekt? Skapes det ikke verdier av noen betydning i offentlig sektor?

Vi har nå siden mars måned levd med covid 19. Denne pandemien har synliggjort noen helt kritiske strukturer i samfunnsveven vår, som – hvis disse hadde manglet – ville ha medført at landet lå bortimot øde når viruset hadde herjet fra seg. Vi har alle sett hvem som har vært heltene i denne krisesituasjonen: Sykepleiere, leger, ambulansepersonell, renholdere, butikkansatte, og mange flere.

Flertallet av dem som har stått i første frontlinje i kampen mot viruset, arbeider i offentlig sektor. Har den formidable innsatsen alle disse har lagt ned, ikke hatt noen betydning for verdiskapingen i landet? Har den vært «verdiløs» i samfunnsøkonomisk forstand? De som i dag måtte mene det, må ha befunnet seg på en annen klode de siste fire månedene.

Kalle Moene er professor ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo. Han har vært flittig til stede i samfunnsdebatten og har ofte brakt interessante synspunkter og vinklinger som har vært «utenfor boksen». 22. mai publiserte Aftenposten en kronikk fra hans hånd med tittelen «Det avgjørende skillet går ikke mellom offentlig og privat». Han skriver: «Bombastiske feiloppfatninger om verden smitter nesten som virus. (-) Den rådende oppfatningen av forholdet mellom privat og offentlig sektor, eller mellom offentlige og private virksomheter, er ett eksempel. (-) Som kjent er den rådende oppfatning at verdiene blir skapt i privat sektor, mens offentlig sektor bare forbruker verdier produsert i private virksomheter. Dette er et falskt bilde».

Moenes kronikk utløste selvsagt en reaksjon fra høyresiden, som jo oftest har de mest høylytte apologeter for påstanden om at alt av verdier som holder liv i velferdsstaten, produseres av private virksomheter. Samfunnsøkonom i Civita, Steinar Juel, og Civita-sjef Kristin Clemet, har i flere runder svart på Moenes syn på forholdet mellom offentlig og privat sektor. Men noe overraskende har Juel delvis sagt seg enig med Kalle Moene. Han skriver i et innlegg i Aftenposten 16. juni: «Selvsagt skapes det verdier også i offentlig sektor, som i helsevesenet, utdannelsessystemet, domstolene, politiet, ja også i det som kalles det offentlige byråkratiet. Jeg har vanskelig for å tro at mange er uenig i det».

At han mener få er uenige, synes svært merkelig. Da kan samfunnsøkonom Juel umulig ha vært på særlig mange landsmøter i Høyre og Fremskrittspartiet, eller på NHO-arrangementer.

Det er uansett en viktig debatt om verdiskaping Moene har initiert, særlig med de dyrekjøpte erfaringene hele Norge har fått i coronaens tid som bakteppe. Han utfordrer vedtatte sannheter og spissformulerte sitt syn i en ny kronikk 5. juli. Der skrev han: «Myter om hvor verdiene skapes og ikke skapes står sterkt i mange miljøer. Feiloppfatninger er de like fullt». (-) Privat sektor er ikke produktiv fordi den er privat. Den er privat fordi det er produktivt og profitabelt å produsere de aktuelle produktene for et marked. Ikke all verdiskaping egner seg for denne organiseringen. Kollektive goder, for eksempel, egner seg ikke for en markedsløsning».

Kjør debatt!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse