Annonse
Å stole på at president Trump vil sende militærstyrker til Norge fordi tidligere presidenter har lovet det, er virkelig å tro på julenissen, skriver Vidar Eng. Foto: Reuters

Bare stol på USA?

I stedet for hjelp til Norge kan altså forholdet vårt til USA skape problemer for Norge.

Det var en interessant og selsom opplevelse å se “Debatten” på NRK1 torsdag 1. juni. Utgangspunktet for debatten var Angela Merkels uttalelse om at Europa nå må ta mer ansvar for eget forsvar og egen sikkerhet på bakgrunn av Donald Trumps “America first-politikk”. Fem deltakere ble spurt om hva dette betydde for Norge, og de hadde alle mye å fare med og utdypet saken med forskjellige vinklinger. Men alle snakket de om Norges forsvarspolitiske forhold til USA, Tyskland, Nederland og Frankrike, ingen av dem nevnte Norges forhold til de andre nordiske land. Dette var en merkelig forglemmelse. Det er jo slik at Norge geografisk grenser til Sverige og Finland, ikke til disse andre landene. En trussel mot Norge er en trussel mot Sverige og Finland og motsatt. Og alle tre land er bekymret for stormakten og nabolandet Russlands militære opprustning og vilje til å bruke militær makt.

Norden kom først inn i debatten på NRK1 i den påfølgende duellen mellom SV-leder Audun Lysbakken og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). I utgangspunktet skulle det være en viss enighet mellom de to. Norge har, også under den nåværende regjering, styrket det forsvarspolitiske samarbeidet med Sverige og Finland. Det gjelder blant annet felles militærøvelser. Og Lysbakken roste regjeringen for akkurat det. Men når Lysbakken argumenterte for at Norge i større grad burde satse på Norden framfor USA, låste det seg for forsvarsministeren i en ren “stol-på-usa-refleks”. Et av Lysbakkens poeng var at et samlet Norden militært sett er sterkere enn mange tenker over. De tre land utfyller hverandre også med styrke på forskjellige felt som Finlands landmakt, Sveriges flyvåpen og Norges marine. Et annet poeng fra Lysbakken var at Norge, Sverige og Finland langt på vei deler et verdifellesskap. Det gjør vi ikke i samme grad med USA, ikke minst nå med den uberegnelige president Trump.

Når Lysbakken i debatten argumenterte for militærsamarbeid med Sverige og Finland på bekostning av Norges USA-avhengighet, svarte forsvarsminister Eriksen Søreide at Sverige og Finland nå nærmer seg NATO-medlemskap i større grad enn noensinne. Men det bare forsterker Lysbakkens poeng. Nettopp fordi Sverige og Finland samarbeider med NATO og USA mer enn før, vil det å bygge et nordisk samarbeid være lettere. Norge behøver ikke å bryte med NATO og USA for å samarbeide mer med Sverige og Finland, men vi kan bygge opp en finsk-svensk-norsk forsvarspolitisk blokk innenfor større strukturer i både NATO og EU.

Forsvarsminister Eriksen Søreide er ellers ganske enøyd i sin framstilling av Norges forhold til USA. Hun synes ensidig å tenke seg et scenario der det som skjer i verden er en russisk militær aggresjon mot Norge der bare USA har militær styrke nok til å kunne forsvare Norge. Da forsvinner mye. For det første kan USA ha offensive hensikter mot Russland. Norges bidrag til USA i form av avlyttingsstasjonen i Vardø kan bli brukt offensivt mot Russland, slik journalisten Bård Wormdal har skrevet om. I stedet for hjelp til Norge kan altså forholdet vårt til USA skape problemer for Norge.

Et annet forhold der forsvarsminister Eriksen Søreide er enøyd er en ensidig tillit til at USA vil hjelpe om Norge ber om det. Enhver stormakt til alle tider vil vurdere hver situasjon på nytt. Å stole på at president Trump vil sende militærstyrker til Norge fordi tidligere presidenter har lovet det, er virkelig å tro på julenissen. Uansett vil USA alltid ha globale interesser. Hvis det skjer en aggresjon mot Norge og det på samme tid er to-tre-fire andre brennbare konflikter i verden, er det ikke sikkert Norge blir prioritert. Sverige og Finland er mye svakere enn USA, javel, men de ligger der de ligger og vil ha en sterk egeninteresse av å bry seg om Norges sikkerhet. Liksom Norge har interesse av at Sverige og Finland beholder sin frihet. Av Finland kan kanskje Norge også lære noe om å både ha et sterkt militært forsvar og samtidig ha et godt forhold til nabolandet Russland.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse